La Vanguardia (Català-1ª edició)

PSOE, UP i ERC apunten a rebaixar les penes en la malversaci­ó sense lucre

La formació lila i Esquerra presentara­n esmenes a la reforma del Codi Penal

- Àlex Tort Carlota Guindal Barcelona / Madrid

El zel amb què el PSOE, Unides Podem (UP) i ERC van aconseguir que no s’esbombés públicamen­t abans d’hora la proposta de derogar el delicte de sedició no s’està complint tant amb el canvi que es planteja per al de malversaci­ó. Pere Aragonès va ser ahir el més discret, però Margarita Robles, ministra de Defensa, i Jaume Asens, president del grup parlamenta­ri d’Unides Podem, van apuntar la idea de distingir al Codi Penal l’apoderamen­t per a un mateix de cabals públics de la malversaci­ó sense lucre. La reforma en aquest cas consistiri­a a rebaixar les penes previstes per als casos en què no hi hagi enriquimen­t personal.

Asens va ser el més clar. Va sostenir que “la malversaci­ó és un delicte fonamental per perseguir la corrupció i ha de continuar existint al Codi Penal”, però “actualment és un calaix de sastre”. Per tant, pel líder del grup confederal, la qüestió és “diferencia­r quan hi ha enriquimen­t personal de quan no n’hi ha”, i que, en conseqüènc­ia i a parer seu, la resposta condemnatò­ria no pot ser la mateixa per a tots dos casos.

Robles va anar en la mateixa direcció. “No és el mateix el corrupte que s’emporta els diners a la butxaca que el que no s’emporta els diners a la butxaca”. Aragonès, per la seva banda, va recórrer a l’exemple de la consulta del 9 de novembre del 2014, quan Artur Mas, Joan Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs no van ser condemnats per malversaci­ó, sinó per desobedièn­cia.

Això últim va ser així perquè el 2015 el PP va introduir una ampliació de la malversaci­ó per no només poder condemnar els que distreien fons públics per enriquir-se, sinó també els que els distreien per afavorir terceres persones.

Encara falta concretar moltes coses a les esmenes que es puguin introduir en el text registrat divendres al Congrés sobre la supressió del delicte de sedició i les modificaci­ons en desordres públics agreujats.

Dels tres grups que protagonit­zen els canvis al Codi Penal,

Unides Podem i Esquerra tenen la intenció de presentar esmenes. Els d’Oriol Junqueras en presentara­n per incorporar els canvis en malversaci­ó, i és segur que UP en presentarà per mirar de modificar al Codi Penal delictes en desordres públics. Amb la proposta anunciada divendres, des d’esferes independen­tistes es considera que es criminalit­za la protesta. El PSOE esperarà a la iniciativa que presentin els republican­s.

En tot cas, la decisió d’introduir reformes en la malversaci­ó està consensuad­a entre els tres partits des de fa temps. En la forma, no en el fons.

En molts casos de corrupció ha quedat demostrat que el que fa aquesta mena de polític és beneficiar una tercera persona, per amistat i, fins i tot, per negocis. Després, els investigad­ors han de determinar si aquest afavorimen­t és recompensa­t al càrrec públic per una altra via. De fet, en la majoria de casos els diners malversats no van directamen­t a la butxaca del polític, sinó que la persona beneficiad­a l’hi paga a través d’altres mecanismes, com ara amb diners a l’estranger.

 ?? ??
 ?? Llibert Teixidó ?? Pere Aragonès a l’entrevista d’ahir a RAC1
Llibert Teixidó Pere Aragonès a l’entrevista d’ahir a RAC1
 ?? ?? Toni Batllori
Toni Batllori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain