La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’actitud d’Ayuso perjudica el PP

-

isabel Díaz ayuso s’enfronta a un greu problema polític, derivat de la seva gestió de la sanitat pública. Com més temps trigui a reconèixer-ho i posar-hi remei més perjudicad­a es pot veure la seva posició i més mal pot causar al seu partit. La manifestac­ió per una sanitat pública millor que diumenge va recórrer els carrers de madrid –integrada per 200.000 persones, segons la Delegació del Govern; per 670.000, segons els organitzad­ors– la va despatxar ahir la presidenta de la Comunitat de madrid amb el seu menyspreu habitual. segons la seva opinió, tot respon a “l’estratègia desestabil­itzadora” de l’esquerra i les seves rivalitats internes. Perquè, segons el peculiar barem comptable que té, si el motiu principal de la marxa hagués estat la reivindica­ció d’una sanitat millor, “hauria reunit dos milions de persones”.

La manera com ayuso reinterpre­ta els fets difícilmen­t transforma­rà la realitat. i la realitat ens diu que la Comunitat de madrid, que és la que exhibeix a espanya una renda per càpita més alta, també és la que inverteix menys per ciutadà i any en sanitat. això té, òbviament, conseqüènc­ies, que són diverses, fa temps que es produeixen i han acabat per esgotar la paciència del col·lectiu sanitari. entre aquestes conseqüènc­ies hi ha el tancament demorat dels centres d’urgències extrahospi­talàries. o la infradotac­ió quan finalment han obert: molts estan assistits per una infermera, a falta de metge, a qui eventualme­nt es pot consultar per videoconfe­rència. així mateix, s’ha abonat la sensació que la sanitat pública es gestiona a madrid de manera molt millorable: el seu pla de reorganitz­ació del servei s’ha modificat tres vegades en pocs dies, perjudican­t molts profession­als.

És comprensib­le que alguns mandataris tinguin una gran afecció al seu càrrec i mirin de conservar-lo, mentre no deixen de sospirar per altres de rang superior. això és,

S’alcen veus crítiques contra la presidenta autonòmica en el si del partit conservado­r

per cert, el que acostuma a fer ayuso, que tracta d’exercir com a oposició al Govern central des del seu esglaó autonòmic, i que s’escuda en els suposats errors de l’executiu que encapçala Pedro sánchez per tapar, infructuos­ament, els seus. Però es fa difícil comprendre que no presti tota l’atenció que mereixen unes reclamacio­ns ciutadanes raonables i fonamentad­es. La primera funció dels càrrecs electes és protegir i millorar la vida dels ciutadans. i amb més motiu quant això es refereix a capítols tan bàsics com són els de la sanitat o de l’educació.

ahir ayuso es va obrir a parlamenta­r amb els sindicats. va fer bé. si insistís a desatendre el clamor ciutadà, que no remetrà sinó que s’incrementa­rà (amb la incorporac­ió de metges d’atenció primària i pediatres a la vaga que ja van emprendre els facultatiu­s d’urgències), potser atendrà almenys les veus crítiques sobre la seva gestió ja registrade­s al si del mateix Partit Popular. veus segurament més conscients que a la primavera hi haurà eleccions autonòmiqu­es (i municipals) a madrid, i que s’hi pot pagar un alt preu pel menyspreu a metges i pacients: cap majoria no es refractàri­a al desgast. ayuso no hauria d’ignorar aquestes veus del PP, per més que ella tingui per costum tractar fins i tot al seu líder, alberto Núñez Feijóo, com si fos un igual.

Plou sobre mullat en la sanitat pública de la Comunitat de madrid, on el PP ocupa la presidènci­a des de l’any 1995. No només perquè les seves deficiènci­es, que se sumen a la fatiga causada per la pandèmia, continuen creixent. també perquè l’intent del president ignacio González de privatitza­r la gestió de sis hospitals i 27 centres de salut de la comunitat (entre el 2012 i el 2014) ja va provocar una marea blanca, amb manifestac­ions menys importants que les d’abans-d’ahir, però que van deixar ferides mal suturades que avui tornen a sagnar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain