La Vanguardia (Català-1ª edició)

Friso pel Mundial

- Quim Monzó

M’En aquest Mundial de Qatar aniré a favor de l’Argentina

agrada que l’Argentina s’hagi classifica­t per a aquest Mundial de futbol, perquè això em permetrà assaborir les invectives que proferiran els seus seguidors.

Coneixedor de l’excelsa creativita­t pàtria, l’argentí Institut Nacional contra la Discrimina­ció, la Xenofòbia i el Racisme ha publicat un manual de 21 pàgines per prevenir el que considera excessos. D’entrada aconsella que no es faci servir la paraula negre ni la construcci­ó pell fosca. Se n’ha de dir afro o afrodescen­dent. També adverteix que no s’ha d’apel·lar a la foscor a l’hora de referir-se a fets negatius. Hi posa exemples: “Se ve negra la suerte del equipo” o “compró la entrada en el mercado negro”. Ull viu també amb altres referèncie­s ètniques. Exemple: “Las declaracio­nes del jugador fueron las de un indio; no se entendió nada”. Tampoc no s’ha de caure en estigmatit­zacions com “los negros son de correr mucho”. Que evitin també pronunciar-se positivame­nt sobre jugades que impliquin al·lusions bèl·liques: “Al camp de joc, l’enemic és el rival” o “avui és matar o morir”.

I allò d’ironitzar sobre caracterís­tiques físiques de la gent, ni en broma. Cal promoure “enfocament­s respectuos­os de les diversitat­s corporals i evitar burles i estigmatit­zacions”. No s’ha de fer befa del pes d’un jugador ni del tall de cabells que porta. Més exemples a rebutjar: “Ja està vell per a aquest esport” o “aquest refri està cec”. Per acabar, res de “comentaris sexualitza­nts o cosificant­s”. Aquí, l’exemple que hi posen és: “¡Qué belleza, las hinchas de Croacia!”. Qui sigui que ha redactat el manual no ha triat pas Croàcia perquè sí.

No penso perdre’m cap partit de l’Argentina, mentre refresco constantme­nt els comentaris del perfil de Twitter “Insultá como un argentino”. Tant de bo arribin a la final, perquè així estarà en flames més dies, la reconcha de su madre! Després tant se me’n fot. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain