La Vanguardia (Català-1ª edició)

El medicament de Roche contra l’alzheimer fracassa als últims assajos

- Redacció Fernadone

El laboratori Roche va reconèixer públicamen­t ahir el fracàs del seu assaig d’un nou fàrmac contra l’alzheimer. En dos estudis, no ha aconseguit mostrar un significat­iu retard de la progressió de la malaltia, en contra de les expectativ­es, segons un comunicat de la companyia. La millora observada en els pacients als estudis va ser només d’un 8% i un 6%. El fàrmac, anomenat gantenerum­ab i concebut per a les fases inicials de la malaltia –quan l’afectació neurològic­a encara és lleu–, mostra una lleugera millora, però no suficient a l’hora de preservar la memòria i la capacitat d’orientació o de resoldre problemes, de manera que no justifica el desenvolup­ament del producte, va admetre el mateix laboratori.

El fàrmac de la companyia suïssa (en col·laboració amb l’alemanya Morphosys) era esperat al sector, després que a començamen­ts de setembre es donés a conèixer el resultat positiu d’un altre assaig de les farmacèuti­ques Biogen i Eisai amb el seu fàrmac lecanemab, un anticòs monoclonal, per frenar el deterioram­ent cognitiu en fases inicials. El frena un 27%. Aquest fàrmac actua contra la proteïna beta-amiloide, que s’acumula al cervell i en va deterioran­t les funcions. Malgrat que actuïn de manera diferent, el gantenerum­ab també és un anticòs monoclonal (s’administra per injecció) contra l’agregació de la beta-amiloide per evitar o reduir la formació de plaques al cervell causants de la malaltia. Per això, tot i les cauteles, Roche esperava repetir o millorar els resultats de Biogen.

Roche ha fet dos estudis separats, però iguals amb gairebé mil pacients cadascun de 30 països, seguits durant 27 mesos i en què a una part dels participan­ts es donava el nou fàrmac, i a la resta, un placebo, amb l’esperança que es veiés un alentiment de la malaltia, que amb prou feines es nota després d’aquestes 116 setmanes. Es va analitzar des del possible efecte en la memòria fins als resultats en la relació social o les activitats de lleure.

Ara s’esperen els resultats dels assajos d’Eli Lilly, farmacèuti­ca que també experiment­a en un fàrmac que freni la beta-amiloide (donanemab). Abans del lecanemab, Biogen i Eisai, ja van veure aprovat fa una mica més d’un any als EUA l’aducanumab (comerciat com Aduhelm), que no només tractava els símptomes, sinó que intentava parar la progressió del deterioram­ent, fet que constituei­x un gran repte en aquesta malaltia. Però l’avenç va néixer al bell mig d’una polèmica, ja que es va criticar que la millora que aportava era mínima, és a dir, uns resultats decebedors que no en justificav­en l’aprovació. De fet, el programa sanitari públic dels EUA va decidir no estendre’n l’ús i a la mateixa Biogen hi va haver acomiadame­nts pel que es va considerar un fracàs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain