La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona retira 145.677 metres de cables en set anys

- Els cables enllet e en el st e ba En e t a es a La an a ! a "a t c "ac n#la an a ! a$es

tesa i de coordinaci­ó entre l’Ajuntament i Telefónica. I, bé, després hi ha les cabines telefòniqu­es, que no funcionen, que simplement ocupen espai públic”.

Fa anys que l’Ajuntament, cada vegada que reforma un carrer, si és pertinent, demana a les correspone­nts companyies que aprofitin la circumstàn­cia per soterrar les línies en qüestió, i també perquè retirin els pals que les sostenen. “Vam preguntar a Telefónica per què no retirava els cables disposats en sis trams de carrers del barri que havien estat renovats, alguns feia anys, d’altres uns quants mesos –expliquen a l’associació de veïns de les Tres Torres–. I la companyia ens va respondre que en la majoria d’aquests trams està pendent de rebre la correspone­nt notificaci­ó de l’Ajuntament, i l’Ajuntament per la seva part ens va dir que s’ho està mirant. La veritat és que esperem que ens respongui aviat, aquests dies. Abans de l’estiu ens vam posar a recollir firmes, per demanar el soterramen­t de línies i la retirada de pals, i de seguida en vam reunir més de 500, però les vam deixar en espera de saber les explicacio­ns de l’un i l’altre”.

Fonts municipals assenyalen que els cables aeris solen ser d’Endesa i, sobretot, de Telefónica. “La nova llei de Telecomuni­cacions permet a les operadores de telecomuni­cacions fer el desplegame­nt aeri aprofitant passos de companyies ja existents, cosa que dificulta el soterramen­t de línies”. La nova llei de Telecomuni­cacions també dicta que en aquests casos els operadors han de minimitzar l’impacte visual de les instal·lacions.

“Cal tenir en compte que les línies són propietat de les empreses de serveis, i que les companyies afirmen que amb la configurac­ió aèria ja ofereixen el servei que el ciutadà contracta –diuen aquestes fonts municipals–. L’Ajuntament no pot obligar les companyies a soterrar els cables. Fa més de vint anys que el Consistori fa un gran esforç per soterrar les línies aèries de Barcelona. Des de l’1 de gener del 2016 fins avui Barcelona ha despenjat 145.677 metres de cablatge. A més a més, el districte d’Horta-Guinardó té previst retirar 114 pals abans que acabi l’any que ve”.

Al ple de l’octubre de SarriàSant Gervasi el govern de l’alcaldessa Ada Colau va acceptar un prec dels consellers de Junts, que va reclamar una actuació municipal més decidida “davant la desproporc­ionada quantitat de carrers i zones del districte en què el cablatge no està soterrat”. La veritat és que la comissió municipal d’Urbanisme ja va aprovar l’any passat una proposta dels regidors de Junts per eliminar “el desordre, el descontrol, la deixadesa del cablatge de telecomuni­cacions a les façanes dels edificis de Barcelona”. ●

La seva proliferac­ió suposa un problema quotidià d’accessibil­itat per a persones

Fa anys que el Consistori demana a les empreses que aprofitin les obres per soterrar les línies

 ?? Llibert Teixidó ?? Una imatge quotidiana Aquestes estampes són encara molt !abituals a "arrià-"ant #ervasi
Llibert Teixidó Una imatge quotidiana Aquestes estampes són encara molt !abituals a "arrià-"ant #ervasi
 ?? Llibert Teixidó ?? Un problema de ciutat. Els cabdells de cables a les façanes es troben a tots els barris
Llibert Teixidó Un problema de ciutat. Els cabdells de cables a les façanes es troben a tots els barris
 ?? ?? Pals a les voreres. grans, pares que empenyen un cotxet, qualsevol que arrossegui un carretó d’anar a comprar...
Pals a les voreres. grans, pares que empenyen un cotxet, qualsevol que arrossegui un carretó d’anar a comprar...
 ?? Llibert Teixidó ??
Llibert Teixidó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain