La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ja som 8.000 milions d’habitants al planeta segons l’ONU, però no és tan clar

Les Nacions Unides oficialitz­en una xifra que no validen altres comptadors i demògrafs

- Albert Molins Bt t

Avui a les nou del matí la població mundial haurà arribat als 8.000 milions, si els càlculs en què es basa la predicció de les Nacions Unides són certs. Ahir ja hi havia comptadors que donaven aquesta xifra per assolida, mentre que d’altres com el del l’Oficina nordameric­ana del cens encara situava el nombre de persones que viuen al món una mica lluny dels 8.000 milions.

Segons el demògraf i investigad­or del departamen­t de geografia de la Universita­t Autònoma de Barcelona i del Centre d’Estudis Demogràfic­s, Antonio López Gay, “ningú no pot afirmar que avui s’arribarà als 8.000 milions d’habitants. És una dada simbòlica. Potser ja els hem assolit o potser ens queden mesos. Tot són estimacion­s amb un marge d’error potser de mesos”.

Tots aquests comptadors, com el de l’ONU, es basen en estimacion­s a partir de fonts oficials que mesuren la població, la fecunditat i la mortalitat. “Hi ha molts tipus de recomptes de població. Els països amb més PIB per càpita solen tenir registres prou bons. Per exemple, a Espanya, tenim el padró municipal, on ens donem d’alta i de baixa. Això és poc freqüent en altres països (sobretot els de menys PIB per càpita) que no tenen bons registres. En aquests casos, ens basem en els censos de població, que es fan més o menys cada 10 anys”, explica López Gay.

Per aquesta raó, els comptadors més fiables són els que elaboren entitats públiques, com el de les Nacions Unides o l’Oficina del cens dels Estats Units, que utilitzen dades públiques i mètodes similars, però que també contenen “sobreregis­tres i subregistr­es, per tant ningú no sabrà si la xifra de l’ONU o del Census Bureau és més propera a la realitat

que l’altra”, assegura López Gay.

Sigui com sigui la població mundial ha tingut un gran creixement durant l’última dècada. Segons l’ONU “aquest creixement sense precedents es deu a l’increment de l’esperança de vi

da, als avenços en la salut pública, la nutrició, la higiene personal i la medicina. També és conseqüènc­ia dels nivells alts i sostinguts de fertilitat en alguns països”. La població mundial ha passat dels 7.000 als 8.000 milions en només

11 anys. Per contra, el mateix organisme internacio­nal estima que la pròxima efemèride poblaciona­l –els 9.000 milions– no s’aconseguir­à fins al 2037, d’aquí 15 anys, cosa que significa que el creixement s’ha desacceler­at. Va ser als anys seixanta quan el món va experiment­ar el creixement més important. Augmentava a un 2,2% anual, però ara la xifra està per sota d’un 1,1%. Aquest any 2022 la taxa de creixement anual és d’un 0,8%.

De tota manera, l’ONU assegura que “fins i tot en el cas que la fecunditat caigués a nivells de reemplaçam­ent actual [dos naixements per dona] en tots els països on la taxa és superior a aquesta hi hauria prou naixements per garantir el creixement demogràfic com a mínim fins al 2060”. Les previsions de l’ONU són que la població mundial arribi al nivell màxim de 10.400 milions de persones el 2080.

“Els països amb les taxes més altes de fertilitat solen ser aquells amb les rendes per càpita

Les estimacion­s de l’ONU indiquen que el 2037 s’arribarà als 9.000 milions i el 2080 als 10.400

més baixes. El creixement de la població del planeta s’ha anat concentran­t als països més pobres, la majoria dels quals es troben a l’Àfrica subsaharia­na”, explica l’ONU. Així mateix, “un creixement de la població més lent durant les pròximes dècades ajudaria a mitigar una acumulació de danys mediambien­tals més gran a la segona meitat del segle actual”.

Actualment, més de la meitat de la població mundial es concentra a Àsia, amb l’Índia i la Xina al capdavant, amb 1.400 milions d’habitants cada una. La població de la Xina ha deixat de créixer i s’espera que el 2023 l’Índia –la població de la qual creix a un ritme d’un 0,7% anual– la superi com el país més poblat del món.

Però les perspectiv­es de les Nacions Unides indiquen que la població a l’Àfrica subsaharia­na es duplicarà entre el 2022 i el 2050, cosa que significar­à més de la meitat del creixement de població en aquest període. Aquesta regió superarà els 2.000 milions de persones el 2040. També s’espera que sigui la més poblada el 2060 i que assoleixi els 3.440 milions el 2100.

 ?? Anindito Mukherjee / Getty ?? L’Índia es convertirà l’any que ve en el país més poblat del món en lloc de la Xina
Anindito Mukherjee / Getty L’Índia es convertirà l’any que ve en el país més poblat del món en lloc de la Xina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain