La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qatar és país per a vells

- Miquel Àngel EL CÓRNER ANGLÈS John Carlin

“Malgrat la meva edat avançada, no em rendiré mai”.

Deixant de banda la sordidesa de com es va arribar a aquest disbarat, apartant la mirada del greixum i la misèria i la deixadesa de tot això, oblidant un moment com serà de malvat aquest gran torneig en un país desèrtic amb menys ciutadans que Múrcia i Palma, mirem el punt romàntic del Mundial 2022. Celebrem l’esplendor de la vellesa.

Els favorits a les apostes per guanyar el torneig són el Brasil, l’Argentina i França. El capità del Brasil, Thiago Silva, té 38 anys; el de l’Argentina, Messi, 35; i la flamant Pilota d’Or francesa, Benzema, en farà 35 l’endemà de la final.

La mai descartabl­e Alemanya té com a porter Neuer, de 38 anys. L’eterna torracollo­ns, Croàcia, té el magnífic Modric, de 37 anys. I el golejador d’un altre candidat, Portugal, té com a líder Cristiano Ronaldo, també de 37 anys.

Tret que els jovenets de la selecció espanyola trenquin amb el guió (difícil), un d’aquests vells guanyarà la Copa del Món. En aquest cas no es tracta d’una anècdota. Sempre hi ha hagut jugadors de certa edat als Mundials. La curiositat d’aquest Mundial és que els més grans són els millors.

Qui s’atreveix a declarar que Messi no col·leccionarà la vuitena Pilota d’Or l’any que ve? Després del primer any al Paris Saint-Germain trotant pel camp, el seu objectiu abans de res és evitar lesions, Messi ha tornat a ser Messi aquesta temporada. Ha marcat 12 gols i ha fet 14 assistènci­es. S’ha posat a punt per a l’últim cim que li queda per conquerir, guanyar el Mundial amb l’Argentina.

Era de ximples qüestionar si Messi va ser el millor del món durant deu anys, entre el 2009 i el 2019. Avui és un tema més digne de conversa. Es pot proposar amb cert grau de serietat que Messi té un rival. Em refereixo, per descomptat, a Luka Modric.

No hi ha cap futbolista que combini més virtuts que qui va conduir Croàcia a la final de l’últim Mundial. Recorre més quilòmetre­s que jugadors la meitat de la seva edat, el seu primer control és poesia pura, lluita per pilotes com Cholo Simeone va aconseguir fa temps, la seva visió i

el seu xut a les passades són sensaciona­ls i la seva punteria des de fora de l’àrea, fora de l’habitual. Modric és el crac amb menys aspecte de crac de la història.

El Chelsea de Thiago Silva no té una gran temporada, però li aniria molt pitjor si no fos per l’encert del central brasiler als moments de crisi. Hi ha altres candidats a millor defensa del món, com ara Van Dijk del Liverpool, o Militão, el seu company brasiler del Reial Madrid, però Thiago Silva continua a la llista.

No sé si Neuer és el millor porter. Però va pel camí de ser-ho. La veritat és que vivim en una època inusual per la quan

titat de porters excel·lents. El fet que De Gea no sigui considerat entre els tres millors porters d’Espanya ho demostra. També que a la selecció alemanya Neuer estigui per sobre de Ter Stegen, gairebé tan responsabl­e de l’actual liderat del Barcelona a la Lliga com un altre veterà,

Robert Lewandowsk­i, que la seva Polònia té zero possibilit­ats de guanyar el Mundial, però s’afegeix a la llista de vells grans (34 anys) que veurem aquestes setmanes.

Lewandowsk­i competeix pel títol de millor golejador del món amb un parell de joves, Mbappé, de França, i Håland,

de Noruega, i amb el rejovenit Benzema. El que ja no competeix per aquest títol és el portuguès que va condemnar Benzema a l’ombra al Madrid, Cristiano Ronaldo. Sense ell com a titular, el Manchester United gairebé no s’atura de guanyar. Aquesta setmana va explotar. Va dir en una entrevista que se sentia “traït” pel United, que el tractaven com “una ovella negra”, que el volien “fora”.

Bé, té el seu consol. Avui guanya fins i tot més per minut jugat que Gareth Bale quan tots dos jugaven al Madrid. Però no riguem de més. Cristiano estarà desesperat per reivindica­r-se, tan motivat com Messi per fer un gran Mundial. Potser ens sorprèn. Potser l’últim ball del portuguès serà el millor. Té quatre o cinc companys portugueso­s de classe mundial i potser s’enfrontara­n a l’Argentina a la final. Messi i Ronaldo, els jugadors que defineixen el segle XXI, barallant-se per la Copa del Món del 2022? Gairebé podria compensar la vergonya de celebrar el torneig a Qatar.

Sempre hi ha hagut jugadors de certa edat als Mundials, però mai tants que siguin els millors

Messi i Ronaldo, els jugadors que defineixen el segle XXI, barallant-se per la Copa del Món?

 ?? Jon Su JeJr / nJP ?? Karim Benzema (34 anys) arribant ahir a la concentrac­ió de la selecció francesa, la vigent campiona del món
Jon Su JeJr / nJP Karim Benzema (34 anys) arribant ahir a la concentrac­ió de la selecció francesa, la vigent campiona del món
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain