La Vanguardia (Català-1ª edició)

Enagás: “Espanya ja ha complert amb els objectius europeus d’estalvi de gas”

- Pilar Blázq z Mdirii

“Espanya ja ha complert amb la reducció d’un 15% en el consum de gas que va posar com a objectiu voluntari la Unió Europea, amb la qual cosa no s’haurien de fer més deduccions per complir amb el reglament”. Així d’explícita es va mostrar ahir mateix Susana de Pablo, consellera delegada d’Enagás GNL, durant el Fòrum Industrial del Gas 2022, la trobada anual de la indústria que es va celebrar a Madrid.

De Pablo va explicar que aquest estalvi no prové d’un esforç fet per modificar hàbits o combustibl­es sinó per la brusca caiguda de l’activitat de la indústria, que només el mes d’octubre va ser un 35% inferior a la del mateix mes de l’any anterior. Si a aquest descens de l’activitat se li descompta la producció dels cicles combinats que ha estat necessària per cobrir la demanda d’exportacio­ns a França i Portugal, Espanya ja estaria en condicions de no haver d’aplicar cap de les mesures d’estalvi plantejade­s pel Govern central; tot i que no és això el que ha sol·licitat la gran indústria gasista del país. Al contrari. Verónica Rivière, la presidenta de GasIndustr­ial, associació que engloba els grans consumidor­s industrial­s de gas, va advertir que aquesta situació “dibuixa una realitat realment crítica i incerta per a les empreses amb grans consums de gas, que han deixat de produir per la impossibil­itat de fer front als alts costos”.

Per això, reclamen al Govern espanyol “més ajuts directes” i “molta vigilància a les institucio­ns europees” per evitar que es limitin els preus del gas liquat (GNL) a Europa. “Una intervenci­ó en els mercats tindria més impacte al nostre país, que és el que més GNL rep a Europa, amb conseqüènc­ies desconegud­es, difícils de valorar”. Però els mals auguris no sempre es compleixen. Com va admetre Susana de Pablo, a causa dels problemes de desproveïm­ent que es van augurar per a l’hivern, les reserves de gas estan en màxims històrics i Espanya és la destinació prioritàri­a dels vaixells de GNL que arriben a Europa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain