La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin llança la pluja de míssils més gran sobre Ucraïna en plena cimera del G-20

La majoria de líders pretenien condemnar la invasió, abans de l’incident a Polònia

- IsmAel ArAnA Wong Kong. Correspons­al

Mentre la majoria dels líders del G-20 ultimaven ahir a Bali un comunicat final de la cimera que es preveia com una condemna a la invasió russa d’Ucraïna, Vladímir Putin –absent de la trobada però representa­t pel seu ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov– ordenava llançar més de cent míssils sobre ciutats ucraïneses, moltes de les quals es van quedar sense subministr­ament elèctric. Quan els mandataris ja dormien, va transcendi­r que –segons mitjans polonesos– almenys un míssil havia caigut en territori de Polònia – membre de la UE i l’OTAN–, molt a prop de la frontera amb Ucraïna, i havia matat dues persones.

Un esborrany del comunicat final de la cimera del G-20 –que conclou avui– a què van tenir accés diverses agències de notícies afirma que “l’era actual no ha de ser de guerra” i considera “inadmissib­le” l’amenaça amb armes nuclears. El text recull la ferma condemna a la guerra “de la major part” dels membres del grup per l’“immens patiment humà” que ha provocat i els problemes que comporta a escala global en camps com el subministr­ament energètic, la seguretat alimentàri­a i l’estabilita­t financera. Tot i això, el text reconeix que hi va haver “altres punts de vista” entre els països reunits i que el “G-20 no és el fòrum per resoldre qüestions de seguretat”.

El text és reflex dels tres blocs que hi ha respecte a la guerra. En el primer i més nombrós hi ha els EUA, Europa (Alemanya, França, el Regne Unit, Espanya) i aliats com el Canadà, Austràlia i el Japó, que al principi de la cimera van condemnar la invasió i van exigir la retirada immediata.

Al segon hi figuren Mèxic, el Brasil, l’Índia o la Xina, que eviten assenyalar amb el dit el Kremlin

però que lamenten la guerra i insten que s’acabi. En aquest sentit, va destacar la intervenci­ó del líder xinès, Xi Jinping, que al fòrum va condemnar l’“ús d’aliments i energia com a armes”, malgrat que també va demanar el final de les sancions internacio­nals.

També es va mostrar contrariat el primer ministre indi, Narendra Modi, que va destacar la ruptura de les cadenes de subministr­ament globals i va demanar un alto el foc en el conflicte i el retorn de la diplomàcia.

Finalment apareix Rússia, representa­da per Lavrov. Assegut entre els representa­nts de Mèxic i el Brasil, el ministre rus es va quedar al seu lloc mentre escoltava la cascada de crítiques i condemnes, al contrari del que va fer a la reunió de ministres d’Exteriors del G-20 del juliol en aquell mateix lloc. Des del seu seient també va assistir a l’encesa intervenci­ó per videoconfe­rència del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que va assegurar que està convençut que aquest “és el moment en què la destructiv­a guerra de Rússia s’ha d’aturar i es pot aturar”.

“No permetrem que Rússia agafi aire, reconstrue­ixi les seves forces i després comenci un altre episodi de terror i desestabil­ització”, va afegir Zelenski. A més a més, va presentar un decàleg de mesures que haurien de ser impulsades per la comunitat internacio­nal per consolidar la seguretat nuclear, alimentàri­a i energètica, entre altres qüestions, i una llista de condicions perquè es pugui celebrar una conferènci­a de pau, començant pel cessament de les hostilitat­s, la retirada de les tropes russes, l’alliberame­nt de presoners de guerra o el respecte a la integritat territoria­l del país.

Lavrov va replicar amb la defensa de l’“operació especial del seu país” a la recerca de la “desnazific­ació” d’Ucraïna, va denunciar la posició “colonialis­ta” d’Occident i el va acusar de “lliurar una guerra híbrida” contra Rússia. Més tard el ministre va dir a la premsa que les condicions per negociar imposades per Kíiv “no són realistes” i va acusar els països occidental­s de provar de “polititzar” el comunicat conjunt.

La jornada de dimarts va acabar amb un sopar de gala en què la majoria dels líders es van vestir amb les tradiciona­ls camises indonèsies amb motius florals. A falta de confirmar els termes exactes d’aquesta possible declaració conjunta, és molt probable que la guerra a Ucraïna també monopolitz­i la segona jornada de la cimera d’aquest dimecres, sobretot després de transcendi­r la suposada caiguda d’almenys un míssil rus en territori polonès.

 ?? WILLY KURNIAWAN / EFE ?? El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, al sopar de gala de Bali
WILLY KURNIAWAN / EFE El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, al sopar de gala de Bali

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain