La Vanguardia (Català-1ª edició)

El corredor mediterran­i perd Ucraïna

La UE vol connectar Kíiv amb els ports del Bàltic i el mar del Nord

- LA CRò ni ca Enric Juliana Madrid

El corredor ferroviari del Mediterran­i no travessarà els camps de blat d’Ucraïna ni arribarà als ports del mar Negre. No anirà a la recerca del Caucas ni de les estacions asiàtiques connectade­s amb la nova ruta de la seda xinesa. El corredor mediterran­i s’acabarà a Croàcia i l’ingrés d’Ucraïna a la Unió Europea tindrà com a punt de suport els ports del Bàltic i del mar del Nord. Així s’està decidint a Brussel·les.

La Ucraïna del futur, quan les armes hagin callat, no anirà a Trieste a la recerca de les rutes de l’antic imperi austrohong­arès, ni a Milà, ni a Marsella, ni a Barcelona, ni a València. Ucraïna es reconstrui­rà en connexió directa amb el motor econòmic alemany i amb la unió d’interessos estratègic­s que actualment formen Polònia i les tres repúblique­s bàltiques. Ucraïna quedarà directamen­t connectada amb els ports principals de l’antiga Lliga Hanseàtica: Riga, Lübeck, Hamburg i Anvers. També Rotterdam, llavors un llogaret holandès, i ara el principal port d’Europa com a porta d’entrada a la conca del Rin. La Ucraïna de la postguerra es connectarà amb el nord. Així ho està decidint la Comissió Europea, mitjançant una silent modificaci­ó del reglament dels grans eixos ferroviari­s del continent, un projecte al qual ha tingut accés La Vanguardia.

La Unió Europea preveu ara per ara nou corredors estratègic­s, objecte de subvenció comunitàri­a. La principal modificaci­ó afecta el corredor mediterran­i. Al mapa aprovat l’any 2011, aquest eix ferroviari va créixer per l’oest i per l’est. Va travessar el Pirineu per Catalunya per connectar tota la façana mediterràn­ia espanyola. Va ser una fita important, que superava el veto plantejat el 2002 per José María Aznar, que no volia ni sentir parlar d’un tren de mercaderie­s que recosís els interessos econòmics comuns de valencians i catalans. El govern de José Luis Zapatero va voler ser salomònic: va donar el vistiplau a l’eix litoral, però també va considerar que era prioritari un traçat interior entre Algesires, Madrid i Saragossa que es dirigiria cap a França per Barcelona, en comptes de perforar el Pirineu aragonès, tal com pretenia Aznar.

Les obres dels dos trams ja estan en marxa i continuen sent objecte de controvèrs­ia. Demà dijous es farà a Barcelona una assemblea empresaria­l, patrocinad­a per l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), per reivindica­r més urgència en les obres. El corredor mediterran­i s’ha convertit els últims 20 anys en símbol d’una

Espanya en xarxa que contrapesi l’obsessiva Espanya radial. És un debat apassionan­t, però hi ha una altra foto. La gran foto. El mapa gran.

El mapa gran també va ser ampliat el 2011 cap a l’est. El corredor mediterran­i s’endinsava a la plana hongaresa, arribava a Budapest –punt de connexió amb el port del Pireu (Atenes)– i moria provisiona­lment a la localitat fronterera hongaresa de Záhony, en espera que Ucraïna decidís incorporar l’ample internacio­nal (1.435 mm) a la seva xarxa ferroviàri­a, construïda amb l’ample rus (1.520 mm), una mica més estret que l’ample ibèric (1.668 mm). La connexió amb el mar Negre hauria enllaçat els ports mediterran­is amb els grans dipòsits de gra ucraïnès, i després vindria l’enllaç amb les línies ferroviàri­es que condueixen a l’Àsia Central. Més enllà vindria la nova ruta de la seda xinesa.

Aquest fragment del mapa està sent esborrat per la Comissió Europea per connectar la Ucraïna de la pròxima dècada amb els ports del Bàltic i del mar del Nord a través de Polò

La reconstruc­ció d’Ucraïna quedarà connectada al motor alemany i a l’aliança Polònia-Lituània

El canvi de mapa també allunya el corredor mediterran­i dels interessos xinesos a Europa

nia. Els principals ports de l’Europa septentrio­nal seran actors destacats de la reconstruc­ció d’Ucraïna, en detriment de l’eix mediterran­i, especialme­nt del port italià de Trieste, antiga base naval de l’imperi austrohong­arès, punt clau per a la connexió del Mediterran­i amb l’Europa oriental. L’eix estratègic es desplaça dràsticame­nt cap al nord. El corredor mediterran­i morirà a Zagreb (Croàcia), lluny de Budapest, lluny de Kíiv, lluny del Pireu (port grec de propietat xinesa), lluny de la nova ruta de la seda.

La modificaci­ó està en fase de tramitació i ja s’estan preparant esmenes al Parlament Europeu.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain