La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez vol que Xi faci de mitjancer davant Putin per posar fi a la guerra

El president xinès crida a no sobrevalor­ar la seva capacitat d’influència a Rússia

- Juan Carlos Merino Madrid

Pedro Sánchez considera que només Xi Jinping té la capacitat de pressionar Vladímir Putin per posar fi a la guerra a Ucraïna. Per això, a la cita bilateral que el mandatari espanyol va mantenir ahir amb el president de la República Popular de la Xina, aprofitant la seva presència a la cimera del G-20 a Bali, Sánchez va demanar a Xi “que utilitzi la seva influència com a potència estabilitz­adora perquè Putin posi fi a la guerra”.

El líder del colós asiàtic, no obstant això, va destacar que la Xina no és un actor en aquesta guerra i que, malgrat que té una bona connexió amb Putin, no s’ha de sobrevalor­ar la seva capacitat d’influència.

La reunió entre Sánchez i Xi es va prolongar durant 40 minuts, i

La cita entre els dos mandataris, durant 40 minuts, va abordar l’agenda geoestratè­gica i la relació bilateral

s’hi van abordar qüestions de l’agenda geoestratè­gica –des de la crisi energètica i alimentàri­a provocada per la guerra a Ucraïna fins a l’emergència climàtica– i de la relació bilateral. Amb la guerra desfermada per Putin, en tot cas, com a gran prioritat. El president espanyol va coincidir amb el seu homòleg xinès en “la necessitat de cooperar per buscar solucions multilater­als a les crisis derivades [de la guerra], especialme­nt l’energètica i l’alimentàri­a”.

Sánchez li va recordar que Espanya, amb una gran majoria de països, va condemnar des del primer moment l’agressió russa a Ucraïna. “Una amenaça per a la pau i l’estabilita­t mundial que

subverteix els principis de sobirania i integritat territoria­l que la Xina sempre va defensar”, va al·legar davant Xi. Amb aquest argument, Sánchez va instar que la Xina utilitzi la seva influència per persuadir Rússia que posi fi a la guerra. Xi va reconèixer la seva bona relació de veïnatge amb Putin, però davant les peticions d’intermedia­ció va al·legar que no s’ha de sobrevalor­ar el seu paper.

Sánchez va aprofitar, a més a més, per transmetre-li la seva vo

luntat que durant la presidènci­a espanyola de torn de la UE, el segon semestre del 2023, s’impulsi la relació dels 27 estats del club comunitari amb la Xina, cosa que crearà “oportunita­ts” per a les dues parts en matèria comercial i d’inversions.

En el pla bilateral, Sánchez i Xi van coincidir en el mutu interès a aprofundir en l’associació estratègic­a integral entre els dos països que es va subscriure durant la visita d’Estat que el president xinès va fer a Espanya el 2018. Ara bé, Sánchez li va reclamar “reciprocit­at en el tracte” per a les empreses espanyoles a la Xina. I Xi, que va

donar la benvinguda al seu país a empreses i productes espanyols, va advertir que esperava un tracte just i no discrimina­tori per a les empreses xineses a Espanya.

A la Moncloa, en tot cas, van expressar satisfacci­ó per aquesta nova cita entre Sánchez i Xi i pel protagonis­me del mandatari espanyol a la cimera del G-20. “Espanya confirma el seu paper actiu en el principal fòrum de governança mundial, amb una agenda pròpia, proactiva i progressis­ta”.

El cap de l’Executiu transmet la voluntat d’impulsar les relacions amb la Xina des de la presidènci­a de la UE

 ?? ??
 ?? Borja Puig de la Bellacasa / EFE ?? Pedro Sánchez i Xi Jinping es van reunir durant la cimera de líders del G-20 que se celebra a l’illa indonèsia de Bali
Borja Puig de la Bellacasa / EFE Pedro Sánchez i Xi Jinping es van reunir durant la cimera de líders del G-20 que se celebra a l’illa indonèsia de Bali
 ?? ?? Toni Batllori
Toni Batllori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain