La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa imposa cautela i ERC vol canvis quirúrgics en la malversaci­ó

Podem marca distàncies davant la negociació oberta entre el PSOE i Esquerra

- Juan Carlos Merino Àlex Tort Madrid / Barce ona

“Cautela”, recepten a la Moncloa. Canvis “quirúrgics”, assumeixen a ERC. Màxima prudència, per tant, davant la negociació sota el radar oberta amb Esquerra per incorporar una reforma del delicte de malversaci­ó durant la tramitació exprés de la revisió del Codi Penal registrada pel PSOE i Unides Podem al Congrés per derogar el delicte de sedició i modificar el de desordres públics agreujats.

Els socialiste­s volen anar amb peus de plom amb la fórmula i l’abast que podria tenir una reforma de la malversaci­ó, que a priori assumeixen que té “pitjor digestió” que l’eliminació de la sedició. “Esperarem a veure fins on arriba la reforma”, recomanen, sense voler avançar un possible desenllaç de les converses en curs amb Esquerra que pilota el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños.

Mentrestan­t, ERC intenta imposar-se discreció, però alhora deixa caure, com qui no vol la cosa, retalls del que pensen que hauria d’abordar la reforma de la malversaci­ó. Gabriel Rufián, líder d’ERC a Madrid, va parlar de canvis quirúrgics: “Cal intentar definir i delimitar el Codi Penal per modernitza­r-lo i no donar lloc a interpreta­cions capcioses”. Així doncs, l’objectiu és rebaixar les penes en les malversaci­ons que no suposin un enriquimen­t personal, però per això aposta per lligar els retocs a la sedició i no afectar la lluita contra corrupció.

A més, el Govern ha aportat aquest dimarts un element nou per modificar la malversaci­ó: que es despenalit­zi la que no hagi suposat una despesa executada. Patrícia Plaja, portaveu de l’Executiu de Pere Aragonès, va considerar que això és el que va passar amb la sentència del Suprem de l’1-O. Que sigui “una reforma perquè mai més no es pugui condemnar algú per una suposada despesa de diners que no s’ha executat”, va deixar clar Plaja.

Sigui com sigui, no hi ha cap dubte que la corrupció s’ha de perseguir. A la Moncloa adverteixe­n que si la reforma proposada de la sedició no deixaria desemparat l’Estat davant futures vulneracio­ns de l’ordre constituci­onal, un canvi en el tipus penal de la malversaci­ó, per diferencia­r la que no implica un lucre personal, tampoc no significar­à arriar la bandera de la lluita contra la corrupció de què Pedro Sánchez, subratllen, fa gala.

La portaveu de l’Executiu espanyol, la socialista Isabel Rodríguez, va insistir ahir a defugir aquest nou debat obert sobre la reforma de la malversaci­ó, però

El Govern de la Generalita­t pretén incorporar a la reforma que es despenalit­zi la despesa no executada

va advertir que en cap cas no servirà per debilitar la lluita contra la corrupció política: “Una senya d’identitat i una bandera d’aquest Govern, de què ens sentim molt orgullosos, és la lluita contra la corrupció, l’exemplarit­at en la vida pública, l’exercici de la transparèn­cia i avançar en la qualitat democràtic­a del nostre país”.

La portaveu no va voler fer un pas més sobre una possible reforma de la malversaci­ó i es va aferrar a circumscri­ure l’homologaci­ó del delicte de sedició a l’ordenament jurídic de l’entorn europeu com l’únic “compromís” que assumeix ara per ara l’Executiu central.

Però Podem també va alçar ahir la veu per marcar distàncies sobre una possible revisió de la malversaci­ó. “És un afer delicat, que té arestes”, va alertar el portaveu dels liles al Congrés, Pablo Echenique, per les conseqüènc­ies que pugui tenir en els delictes de corrupció. Echenique va deixar en evidència la discrepànc­ia que hi ha entre Podem i el representa­nt dels comuns, Jaume Asens, o el d’Esquerra Unida, Enrique Santiago, favorables a la reforma.

 ?? Kiko Huesca / ?? El ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, i la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ahir al Senat
Kiko Huesca / El ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, i la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ahir al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain