La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Suprem ordena repetir el judici a la Mesa de Forcadell

La sala esgrimeix falta d’imparciali­tat de dos magistrats

- Toni Muñoz Barcelona

El Tribunal Suprem considera que dos dels tres magistrats que van jutjar els membres sobiranist­es de la Mesa del Parlament que presidia Carme Forcadell no van ser imparcials i ordena que es repeteixi el judici. La Sala Penal adopta aquesta contundent decisió després d’estimar el recurs que va presentar la diputada d’ERC, Anna Simó, que va al·legar que s’havia vulnerat el seu dret a ser jutjada per un jutge imparcial. En la sentència, ara anul·lada, dictada l’octubre del 2020, els exmembres de la Mesa Anna Simó, Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Lluís Guinó van ser condemnats a una pena de 20 mesos d’inhabilita­ció per un delicte de desobedièn­cia.

La resolució del Suprem posa en el focus dos magistrats: el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i el magistrat Carlos Ramos. La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat progressis­ta Leopoldo Puente, assegura que tots dos “havien exteriorit­zat ja en interlocut­òries prèvies una presa de posició explícita sobre qüestions que van constituir després l’objecte essencial del judici”. En concret, considera que els dos magistrats van anticipar quin seria el sentit de la sentència en una interlocut­òria que van dictar el 2017. En aquell escrit els magistrats rebutjaven el recurs que van interposar els acusats contra l’admissió a tràmit de la querella que havia presentat la Fiscalia. En la contestaci­ó esmentada, desestimav­en “que els fets denunciats (...) es trobin emparats per la prerrogati­va de la inviolabil­itat parlamentà­ria”, que era el principal argument de les defenses. El Suprem assenyala que els magistrats havien exteriorit­zat la seva posició desfavorab­le per als interessos dels acusats i per aquesta raó entenen que no se satisfà el dret a ser jutjats per un jutge imparcial.

Destaquen, a més, que aquest dret “exigeix que els integrants del tribunal comparegui­n al judici aliens a qualsevol presa prèvia de posició sobre les qüestions essencials que s’hi han de ventilar, desproveït­s de qualsevol classe de prejudici valoratiu. Si fos procedent la metàfora: la partida ha de començar amb el marcador a zero”, subratllen. I posen com a exemple una altra sentència anterior que van dictar el gener del 2017 en què van destacar que “en les resolucion­s interlocut­òries es van efectuar valoracion­s que, encara que fossin provisiona­ls, resulten substancia­lment iguals a les que són pròpies d’un judici de fons”.

Tant el president del TSJC, Jesús María Barrientos, com el magistrat Carlos Ramos van ser recusats abans de la celebració d’aquest judici a la Mesa, però aquesta petició no va prosperar. En canvi, la sala sí que va acceptar apartar-los en un procedimen­t semblant. En concret, en el segon judici que es va fer el mes de setembre passat contra la Mesa del Parlament que presidia Roger Torrent, ja que es va considerar que, en aquella ocasió, hi havia dubtes sobre la seva imparciali­tat. El 2018 Barrientos, com a president del TSJC, va abandonar un acte en senyal de protesta en què parlava l’aleshores president del Parlament, Roger Torrent, perquè va assegurar que hi havia presos polítics. Per aquesta raó, la sala va acceptar apartar-lo del judici contra l’expresiden­t de la Cambra, a petició de l’exvicepres­ident Josep Costa.

Precisamen­t dilluns, el TSJC va informar que Barrientos formarà part del tribunal, si no és recusat abans, que s’encarregar­à de jutjar la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, judici en què, a més, serà el ponent, en el cas de presumpte fraccionam­ent de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes.

El president del TSJC i el jutge Carlos Ramos van anticipar en una interlocut­òria el sentit de la sentència, diu el TS

 ?? Quique garcia / EFE / arXIU ?? Els acusats, amb els magistrats, Jesús María Barrientos i, a la seva esquerra, Carlos Ramos
Quique garcia / EFE / arXIU Els acusats, amb els magistrats, Jesús María Barrientos i, a la seva esquerra, Carlos Ramos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain