La Vanguardia (Català-1ª edició)

El perfecte camaleó

- Antoni Puigverd

El món s’ha enfonsat dues vegades, com a mínim (pandèmia, invasió d’Ucraïna), d’ençà que Sánchez és president, però ell ha resistit aquests embats sense despentina­r-se, portant de manera impecable els seus entallats vestits de color blau marí. És el president més fràgil i més elegant de la democràcia recuperada. Ja abans que ell s’instal·lés a la Moncloa, Espanya havia entrat en una espiral tòxica. Tot el que podia anar malament ha anat pitjor. Del poder judicial al conflicte català. Del deute públic a la crisi de l’energia. Del retorn (retòric) a la guerra civil a la sequera pertinaç. Va accedir a la presidènci­a gràcies a una coalició improvisad­a amb un company de ruta que li produïa insomni. Per postres, necessitav­a els vots al congrés dels partits independen­tistes, cosa que des del primer moment el convertia en el traïdor per excel·lència.

Tenir la dreta mediàtica proclamant tot el dia que ets un malànima, i un presideix il·legítim, desanimari­a el més va

Sánchez resisteix, però tria els camins per convencime­nt o per necessitat

lent. Sánchez ni es despentina. Ha capejat la pandèmia. Ha aconseguit convertir el problema de l’energia europea en una oportunita­t per Espanya a la UE. Conté els mals de l’economia amb els fons europeus. Va desinflama­r el procés amb els indults i ara es disposa a adaptar el dret penal polític (sedició) als estàndards europeus (i fins es diu que acceptarà de moderar amb ERC les penes per malversaci­ó). El seu govern argumenta l’interès general d’aquestes propostes, però és obvi que asseguren la seva estabilita­t. En l’entrevista que va concedir al director i la directora adjunta del nostre diari, no va abandonar mai els clixés, les vaguetats i els tòpics. Sap on va, Sánchez? Resisteix, això es veu clar. En sap un niu. Però tria els camins per convencime­nt o per necessitat?

Sánchez té un formidable sentit de la tàctica: improvisa magníficam­ent. Però, tot i que no ha pogut governar sol i això l’ha condiciona­t moltíssim, no sabrem mai què pensa. Ahir va assistir, amb la seva esposa Begoña Gómez, al sopar que el president indonesi va oferir a Bali als participan­ts a la trobada del G-20. Ella portava un lluminós vestit daurat, llarg, escotat, i un xal del mateix color de la camisa del seu marit. Aquesta camisa, que el president portava, informal, per fora, era d’un sorprenent estampat jacquard de tons morat, blau klein i lila. El dress code exigia un look no convencion­al, però ells van causar impacte en seguir la tendència twinning de les parelles més glamuroses de la premsa rosa. Begoña i Pedro van fer furor en el sopar d’alta política, però no haurien desentonat en un sopar a Hollywood amb David i Victoria Beckham, Jennifer Lopez i Ben Affleck.

De fet, Pedro Sánchez no desentona mai. Sigui amb Scholz o Macron, sigui amb el Rei o amb Aragonès, sigui amb burgesos o sindicalis­tes, sigui adoptant el twinning a Bali o portant vestits foscos, sempre impassible, mai despentina­t, fred, hieràtic, immutable, impenetrab­le, cinematogr­àfic, Sánchez és el perfecte camaleó.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain