La Vanguardia (Català-1ª edició)

Promoció filatèlica

- Màrius Serra

La filatèlia passa per un mal moment. L’era digital ha reduït les trameses postals, es dissenyen menys segells dentats i, per acabar-ho d’adobar, va fer fallida per estafa una empresa que els promovia com a inversió refugi. Ara els únics brots verds es donen a les subhastes. Sobretot, amb els retirats de circulació. Per això, la malmesa comunitat filatèlica hauria d’agrair el suport de la magistrada Carmen Casado, que ha suspès cautelarme­nt l’emissió de 135.000 exemplars del segell commemorat­iu del centenari del PCE que havia de sortir aquest dilluns 14. Després dels escarafall­s de Vox i PP, la jutgessa ha atès la petició de l’associació Abogados Cristianos i el segell, d’un valor facial de 0,75 cèntims d’euro, ha entrat en la selecta llista de prohibits o retirats, com a mínim fins a la resolució del contenciós. (De fet, ja feia un any tard si tenim en compte que el PCE es va fundar el 1921).

Els col·leccionist­es amb possibles hauran de gratar-se la butxaca. L’any 1968, durant la revolució cultural, el Partit Comunista Xinès va fer retirar de totes les oficines de Correus un segell de valor facial de 8 fen (un cèntim) poques hores després de publicar-lo. Presenta el lema “Tot el país és roig” en lletres daurades sobre un mapa vermell de la Xina, amb un treballado­r, un granger i un soldat que llegeixen Mao. A mig matí, algú va advertir les autoritats que el mapa no reflectia la Xina sencera, perquè la reclamada illa de Taiwan hi sortia de color blanc. El Ministeri de Correus i Telecomuni­cacions va donar l’ordre de retirarlo. Es desconeixe­n quants exemplars en van circular, però de tant en tant n’apareix algun en una subhasta i el preu es pot enfilar fàcilment a mig milió d’euros.

El segell del PCE prohibit en ple 2022 potser no arribarà a cotitzar tant, però no costa gaire imaginar que, sigui quina sigui la sentència, uns dits llargs en reservaran alguns exemplars per a la posteritat. És el que va passar el 1931 amb un dels segells dissenyats pel dibuixant Enrique Vaquer que representa­ven Alfons XIII. Havia de sortir al maig, però el rei va haver de fugir, cames ajudeu-me, perquè les eleccions municipals del 12 d’abril van donar pas a la Segona República. L’octubre del 2009 un d’aquells segells inèdits del Cametes, en aquest cas sobreimprè­s amb les paraules “República Española”, es va vendre per 1.480 euros. Què sobreimpre­ssionarien els Abogados Cristianos, si poguessin, al segell commemorat­iu del PCE?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain