La Vanguardia (Català-1ª edició)

Treballado­rs del metro reclamen a TMB més contundènc­ia contra l’amiant

- Óscar Muñoz MadriBcea

Que el problema de l’amiant no s’oblidi. Això és el que vol un grup de treballado­rs del metro de Barcelona, que s’ha constituït en una associació per reclamar a TMB més contundènc­ia en les accions que fan contra aquest material, que quan es desprèn és molt perillós per a la salut i continua present en algunes instal·lacions, tot i que s’està retirant. L’entitat es proposa de seguir de molt a prop el que s’està fent per resoldre aquest problema, que veu insuficien­t. En certs punts, assegura, l’empresa incompleix els compromiso­s adquirits, un extrem que nega.

L’Associació de Treballado­rs Exposats o Afectats per Amiant de la Metròpolis de Barcelona (Atea-amb), presentada ahir, impulsada per 11 treballado­rs, ja té un centenar de socis, com ara 12 que han desenvolup­at patologies compatible­s amb l’exposició a les fibres d’amiant del total de 28 d’inscrits al registre de l’empresa. TMB no reconeix que treballar en aquestes condicions sigui la causa d’aquestes alteracion­s en la salut, només diu que hi podria tenir relació.

La nova entitat denuncia que l’empresa no actualitza les dades de possibles afectats des del 2019. Està convençuda que n’hi ha més, i no només a l’àrea de personal de mantenimen­t i projectes, l’única en què la direcció reconeix que hi ha risc. TMB respon que no hi ha casos nous. El programa especial de vigilància de la salut desplegat arriba als 1.032 treballado­rs. L’acord per ressituar possibles afectats i donar-los la possibilit­at d’accedir a una situació d’absència retribuïda quan compleixin 58 anys no es compleix, segons Atea-amb. La direcció també ho nega. La companyia assegura, a més, que tots els informes mèdics que se sol·liciten s’entreguen.

D’acord amb les últimes dades aportades per TMB, ja s’ha retirat un 75% de l’amiant de les instal·lacions de la xarxa de metro i, en tones, un 80% s’ha tret, s’ha confinat o és inaccessib­le. Pel que fa al material mòbil, es fan proves amb nous trens per substituir tots els vehicles contaminan­ts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain