La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dolores Redondo recrea els crims de l’‘assassí del tàmpax’

L’autora publica ‘Esperant el diluvi’, en què rescata la figura d’un homicida real, John Bíblia

- Leono Mayo O Tega Bilbao

PL’escriptora va fer “una intensa tasca de documentac­ió” per refer el Bilbao del xàfec del 1983

lou a Bilbao, però és una pluja fina que amb prou feines mulla el terra. Res a veure amb la gran riuada del 1983, que “va destruir la ciutat”. “Les muntanyes es van esllavissa­r, la part vella va quedar sepultada fins al segon pis, hi va haver 34 morts, alguns dels cadàvers van aparèixer dies després a la costa francesa. Va ser una hecatombe”, recorda Dolores Redondo, que ha ambientat la seva última novel·la, Esperant el diluvi (Columna / Destino), al Bilbao de les setmanes prèvies a aquell gran xàfec.

Redondo trasllada a aquell Bilbao “industrial, contaminat i pudent on les rates campaven al seu aire” un assassí en sèrie escocès, John Bíblia. “Un personatge real que no és gaire conegut a Espanya, però sí una llegenda a Escòcia, on va matar almenys tres dones a finals dels seixanta. Les víctimes tenien la regla quan van ser assassinad­es i, tot i que la policia va trigar a enxampar-lo per l’escassetat de mitjans de l’època, va ser el fet que estiguessi­n menstruant el que va posar fi a la seva vida”.

L’assassí del tàmpax podria haver tornar a actuar a començamen­ts dels anys vuitanta, “però no és segur, perquè mai va ser capturat”. Aquesta incertesa li ha servit a Redondo per a l’inici d’Esperant el diluvi. El detectiu Noah Scott Sherringto­n descobreix la identitat de John Bíblia, però quan el deté, té un atac al cor i l’assassí s’escapa. Malalt i amb els dies comptats per la malaltia cardíaca, Scott Sherringto­n es proposa atrapar el criminal. Sap que serà l’últim que farà a la vida. Seguint un pressentim­ent persegueix en John fins a Bilbao.

L’autora s’ha vist obligada a “fer una intensa tasca de documentac­ió per recrear el Bilbao dels primers anys vuitanta i per abordar temes com la guerra de les banderes a l’Ajuntament durant les festes, la fundació de la nova policia basca, el primer reemplaçam­ent de la qual va arribar carregat d’il·lusió, els possibles contactes entre membres de l’IRA i l’ETA, els avenços en la medicina cardiològi­ca o el desenvolup­ament de la criminolog­ia”.

Una ciència que començava a despuntar amb les noves teories sobre les motivacion­s i el modus operandi dels assassins en sèrie. Les noves tesis no van arribar a temps perquè la policia escocesa pogués detenir el temut John Bíblia, però sí que li han servit a Redondo per reconstrui­r la seva manera d’actuar a la novel·la: “Vaig recórrer a experts en psicologia que em van ajudar a traçar un perfil d’en John. Sempre s’havia pensat que matava les dones perquè, com que tenien la regla, es negaven a mantenir relacions sexuals amb ell, però aquells especialis­tes van descobrir que l’assassí havia estat víctima d’abusos durant la seva infantesa”.

I aquest és un dels temes recurrents en la literatura de Redondo, que va explicar ahir a Bilbao, en la presentaci­ó d’Esperant el diluvi, que no “em ve de gust parlar de temes com la corrupció política, el que m’interessa és escriure de coses que em commouen com per exemple les injustície­s contra els nens, la gent gran, els pobres, els indefensos”. I, per això, l’escriptora reconstrue­ix a la novel·la la tortuosa infantesa d’aquell nen que vivia a la vora d’un llac escocès i que es va convertir en un monstre en la vida adulta.

John Bíblia, Noah Scott Sherringto­n i Bilbao són els tres protagonis­tes d’Esperant el diluvi, però a més “Redondo ha dibuixat una nòmina de secundaris memorables”, segons va explicar el seu editor, Emili Rosales, durant la roda de premsa.

Destaquen entre aquests secundaris Maite, Rafa o Lizardo, però sobretot la doctora Elizondo, una psiquiatra que ajuda Noah a traçar el perfil de l’assassí en sèrie. La vida d’Elizondo està marcada per un fet tràgic de la seva infantesa que crea una inquietud al lector. L’autora és conscient del potencial del personatge i ja avança que “Elizondo tornarà a ser present a les meves novel·les i fins i tot podria ser protagonis­ta d’un futur llibre”.

Així doncs, és molt possible que Esperant el diluvi, que sortirà avui a la venda, es converteix­i en una sèrie com la famosa Trilogia de Baztan. Destino confia en l’èxit de la nova novel·la de Redondo perquè ja ha rebut una allau de peticions per traduir-la a diversos idiomes i perquè cada obra de l’autora és inevitable­ment un supervende­s. Avui se’n posaran en circulació 250.000 exemplars, a què s’afegiran 80.000 reedicions de títols anteriors de l’autora, com l’esmentada trilogia, el premi Planeta Et donaré tot això o La cara nord del cor, els drets de la qual han estat adquirits per l’estudi NBC Universal de Hollywood per convertir-la en una sèrie de televisió.

!+ Z w ^ z#Z & 7{ ` == 7^ |}~^ z# ! #! "$ ! 7Z-[ `Z=7 %Z=[ 7$#&$ ' `&7 ]&=' €!

 ?? ??
 ?? Miguel Toña / EFE ??
Miguel Toña / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain