La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cistell de consum no dona treva i continuarà a l’alça fins entrat el 2023

- Maite utiérrez Barcelona

L’augment del preu dels aliments ha tornat a batre un rècord històric per tercer mes consecutiu, i tot fa preveure que continuarà avançant uns quants mesos més. El menjar va ser de les últimes categories a encarirse –va començar a desbocar-se a principis d’aquest any, mesos després de l’energia–, i la baixada també arribarà més tard.

Darrere d’aquesta pujada sense precedents destaquen dos factors. El principal: l’increment dels preus dels fertilitza­nts (d’un 92% interanual al juliol) i de l’energia. Encara que la inflació de l’electricit­at o el gas s’ha moderat, es continua transmeten­t als preus de consum, i a més a més amb cert retard, assenyala Javier Ibáñez de Aldecoa, economista del departamen­t d’economia espanyola de CaixaBank Research.

El sector primari –continua Ibáñez de Aldecoa– és un dels més exposats als preus energètics: l’agricultur­a dedica un 10% dels ingressos a pagar l’electricit­at, i el pesquer, un 20% a electricit­at i carburants. I aquests increments s’han anat transmeten­t a cadascuna de les baules de la cadena alimentàri­a, encara que en menor mesura – el sector insisteix que no han traslladat tot l’augment de costos al preu final–. Una anàlisi d’Aecoc indica que els costos de producció del pa, per exemple, han augmentat un 43% des del gener del 2021, i el dels embotits, un 57%.

“De cara als pròxims mesos, esperem que els preus dels aliments continuïn a l’alça a causa d’aquest efecte retardat de l’energia cap als preus de consum”, considera l’economista de Caixabank Research. Fonts de la distribuci­ó alimentàri­a apunten en la mateixa direcció. Això, malgrat que els preus internacio­nals de les matèries primeres agrícoles –l’altre gran factor que afecta la inflació dels aliments– semblen haver-se estabilitz­at, segons l’índex de la FAO. El primer trimestre del 2023 sí que esperen, en canvi, que la inflació dels preus de consum comenci a moderar-se.

Així doncs, les llars hauran

d’esperar un temps abans de notar un alleujamen­t en un cistell de consum que no dona treva i l’encariment del qual ja ha modificat els hàbits de consum i alimentari­s. S’adquireixe­n menys productes frescos, com ara peix, verdura o carn, i a més a més torna la compra d’austeritat, com en la crisi dels anys vuitanta, indica una anàlisi d’IRI Worldwide presentat ahir a la jornada Perspectiv­es de productes frescos 2023, organitzad­a per Aecoc. “El context actual està portant els consumidor­s a uns comportame­nts de compra d’austeritat que ja vam viure als anys setanta i vuitanta i que són resultat d’una fatiga per la inflació”, va explicar el director comercial d’IRI, Antonio Khalaf. Les llars controlen més la despesa, comparen més els preus entre productes i marques i canvien més d’establimen­t per intentar gastar menys diners.

El consum de productes frescos, per la seva part, ha caigut un 3,2%, mentre que el descens en el conjunt dels productes de gran consum assoleix el 0,5%. Els anys vuitanta han tornat a les neveres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain