La Vanguardia (Català-1ª edició)

La crisi de les criptodivi­ses arrossega a Espanya l’inversor ‘millennial’

La CNMV i el Banc d’Espanya avisen: un 80% té menys de 44 anys

- IÑAKI DE LAS HERAS Madrid

La fallida de la plataforma FTX i l’enfonsamen­t en el preu de criptomone­des com el bitcoin o l’ethereum també provoquen una bretxa generacion­al a Espanya. Els joves han estat els primers a connectar amb el fenomen de les criptodivi­ses, amb menció especial per als nascuts a partir de la dècada dels vuitanta, els coneguts com a millennial­s, i ara pateixen el cop amb més intensitat. La CNMV i el Banc d’Espanya tenen definits els grups d’edat i aprofiten ara per repetir les advertènci­es sobre els riscos d’invertir en valors sense cap suport.

L’opacitat de la criptomone­des obliga les autoritats bancàries a recórrer a enquestes per saber què hi ha darrere del fenomen. Funcas, ING o Statista ja han recorregut a aquesta fórmula, però ha estat des de l’estiu quan la CNMV i el Banc d’Espanya s’ho han pres seriosamen­t i han auscultat el nou perfil d’inversor. Tots els estudis, també els més oficials, coincideix­en en una cosa: les criptodivi­ses són per a joves.

Els càlculs de la CNMV mostren que gairebé un 80% dels inversors en criptomone­des té menys de 44 anys. Al butlletí del tercer trimestre, estima que un 35,7% té entre 35 i 44 anys; un 27,7%, entre 25 i 34 anys, i un 9,3%, entre 16 i 24 anys. El rang d’edat estrella és el dels millennial­s, nascuts entre el 1980 i el 1995, que tenen més poder adquisitiu que els més joves i una alta exposició a les xarxes socials, cosa a què també fan al·lusió els supervisor­s.

L’estudi de la CNMV l’ha dut a terme l’empresa Análisis de Investigac­ión entre 1.500 persones, a més de 300 inversors més en criptoacti­us. També conclou que un 66% dels compradors d’aquests productes són homes i que destaquen els estudis universita­ris i les rendes elevades. Un 43% diu que té aquesta formació i un 41% assegura que ingressa més de 3.000 euros al mes.

Dos tècnics de la CNMV, David de Miguel Rato i María José Palomar Bueno, han publicat aquest mes un article en què inclouen més pistes, com que el prototip de jove propietari de criptoacti­us resideix en grans nuclis de població i no té més motivació que la d’invertir. Les dades de recerques a internet i en xarxes socials situen l’explosió de l’interès per aquests productes el 2021, que va ser precisamen­t quan el bit

coin va superar els 60.000 dòlars. Ara cotitza per sota dels 17.000.

Les xarxes socials també són una constant en aquests perfils. Prop d’un 75% les utilitza de manera habitual, un percentatg­e no diferent del del grup

El prototip d’inversor espanyol és un home d’entre 35 i 44 anys que guanya més de 3.000 euros al mes

d’edat. Fa prop de dos anys que la CNMV controla els missatges d’influencer­s sobre aquestes inversions i a finals de l’any passat va donar un toc d’atenció a Andrés Iniesta per no advertir dels riscos. Als EUA, el supervisor del mercat, la SEC, ha imposat una multa milionària a Kim Kardashian per promociona­r l’ethereum, el valor del qual ha passat de prop de 4.300 dòlars el 2021 a menys de 1.300 dòlars ara.

A l’anterior Informe d’Estabilita­t Financera, el de primavera, el Banc d’Espanya va dedicar un ampli capítol als criptoacti­us en què elaborava un perfil de l’inversor a partir de dades de la firma Finder. La institució calcula, a diferència de la CNMV, que la banda d’edat entre els 18 i els 24 anys és la que té el percentatg­e d’adopció més gran i xifra en 60.000 milions tot el volum de transaccio­ns d’aquest tipus a Espanya, davant 840.000 milions a Europa. La xifra és molt elevada perquè recull tots els moviments de compravend­a.

El Banc d’Espanya parteix del fet que entre un 5% i un 12% dels espanyols tenen criptoacti­us i que un 6,8% de la població ha hi invertit alguna vegada. Aquest comportame­nt, assegura, s’accentua entre els homes, ja que un 10,6% declaren haver fet compres d’aquest tipus, davant un 3,1% entre les dones, i entre els menors de 34 anys. Un 13,2% de les persones entre 16 i 24 anys han invertit en criptoacti­us, a més d’un 13,6% de les que tenen entre 25 i 34 anys.

Divendres, el Banc d’Espanya va avisar dels riscos d’aquestes monedes virtuals, com ja han fet el BCE i diversos supervisor­s europeus com l’EBA, ESMA i EIOPA. També recorda que hi ha perill de patir sostraccio­ns. Això sí, distingeix entre criptos avalades en actius físics, menys volàtils ( stablecoin­s), i les dues avalades, com el bitcoin o l’ethereum. ●

 ?? Matías Ca paya / EFE ?? Els universita­ris són més freqüents entre aquests inversors
Matías Ca paya / EFE Els universita­ris són més freqüents entre aquests inversors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain