La Vanguardia (Català-1ª edició)

El bolsonaris­me no deixa el carrer

Lula intenta guanyar suports al Congrés i el Senat davant el temor que es bloquegin les seves polítiques

- No C sJMaoeJo Rio de Janeiro

El president electe brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, pretén bastir ponts en un país partit en dos. “És possible tornar a la normalitat de la convivènci­a”, va dir ahir a Brasília a la seva primera trobada amb la premsa des de l’ajustada victòria del 30 d’octubre –60 milions de vots davant 58– contra el president actual, Jair Bolsonaro. “No hi ha temps per a venjança ni per estar rabiós”, va afegir.

Però la reconcilia­ció brilla per la seva absència en molts llocs del país, on el bolsonaris­me continua mobilitzat, malgrat que ja en actes més simbòlics que els bloquejos de carretera i les grans manifestac­ions de la setmana passada.

Uns quants exemples: a Rio dimarts desenes de dones evangèliqu­es demanaven una doble intervenci­ó –de Déu i de l’exèrcit– davant d’una caserna militar a Niterói, una de les desenes de petites concentrac­ions davant d’instal·lacions militars. D’altres eren menys pacífics. A Santa Catarina un grup de bolsonaris­tes van atacar dos policies federals amb barres d’acer. A Rio Grande do Sul es va anunciar en xarxes bolsonaris­tes un boicot als petits comerciant­s que no participen en les protestes contra Lula. La proposta: penjar una estrella vermella a la porta de les botigues. A Recife va circular una llista negra de metges suposadame­nt lul·listes.

El que crida més l’atenció és que el bolsonaris­me ja es mobilitza independen­tment del mateix Bolsonaro. El president, preocupat per les repercussi­ons jurídiques del colpisme que ell mateix va fomentar, manté un silenci ambigu des de les dues breus compareixe­nces de la setmana passada.

Ni la mort de Gal Costa, la gran intèrpret de bossa nova i icona de la dolça contracult­ura del tropicalis­me, fa que el país torni a la convivènci­a del passat.

Després de reaccionar favorablem­ent a la victòria del líder del Partit dels Treballado­rs (PT), els mercats financers es van sumar durant unes quantes hores dijous passat a les protestes. El real es va desplomar un 4% i la borsa de São Paulo va caure en picat després d’un discurs en què Lula va defensar augmentar la despesa pública per finançar el subsidi antipobres­a de 600 reals –115 euros–.

L’esborrany pressupost­ari, ja en discussió, suposa superar el sostre constituci­onal sobre la despesa pública, que va ser elogiada als mercats quan es va establir després de l’impeachmen­t de Dilma Rousseff el 2016.

La veritat és que, després del malbaratam­ent electorali­sta de Bolsonaro, el límit pressupost­ari ja se n’ha anat en orris. L’equip de

transició econòmica de Lula –dos economiste­s pròxims al PT i dos de liberals– pretén establir un altre marc de control fiscal. La tranquil·litat es va restablir divendres. “Tenim els mercats més espantadis­sos del món”, va ironitzar Lula. El cas és que de moment, almenys, els lobbies de l’avinguda Faria Lima –on s’ubica l’elit empresaria­l i bancària de São Paulo– se senten més a gust amb el front ampli de Lula que amb la delirant realitat paral·lela del bolsonaris­me.

Ja a Brasília, Lula va posar fil a l’agulla. Primer dins del seu propi front ampli, en què les disparitat­s ideològiqu­es es van evidenciar quan alguns integrants centristes, com l’exbanquer Armínio Fraga, van fer costat als mercats contra Lula. Després al Congrés, on ne

Els mercats es tornen a calmar després de tremolar per l’anunci d’una pujada de la despesa pública

cessita pactar amb l’anomenat gran centre, el centrão, un conjunt de partits de motivació més clientelar que ideològica.

La coalició lul·lista, encapçalad­a pel PT, disposa de 139 dels 513 escons a la Cambra, davant els 197 del bloc bolsonaris­ta. Això explica l’acostament al bloc del centre. Al Senat, on el bolsonaris­me encara té més poder, la tasca serà més difícil.

L’equip de transició, encapçalat pel centrista vicepresid­ent electe Geraldo Alckmin, ja sembla haver emparaulat el suport al pressupost antipobres­a. Pocs s’hi oposen, tenint en compte els més de 30 milions de brasilers que no tenen prou recursos per menjar. Així mateix, es pretén apujar el salari mínim –uns 230 euros mensuals– per sobre de la inflació i utilitzar els bancs públics per alleujar l’endeutamen­t crònic de 65 milions de famílies. També s’ha avançat la revocació de més de 400 mesures decretades per Bolsonaro en àrees de medi ambient i possessió d’armes.

Conscient del perill d’ignorar les classes mitjanes-baixes, la majoria votants de Bolsonaro, el president electe pretén ampliar l’exempció de l’impost sobre la renda per als que ingressen entre 365 i 1.000 euros al mes.

El cost d’aquestes mesures pot ascendir a uns 4.000 milions d’euros. Lula pretén recuperar-ne una part amb impostos sobre beneficis, plusvàlues i dividends. Però és probable que el centrão –dependent de donatius empresaria­ls– s’hi oposi.

El president electe fins i tot busca el suport de part de l’anomenat “grup de la Bíblia” evangèlic al Congrés. Després de demonitzar el president durant la campanya electoral, el telepredic­ador Edir Macedo, fundador de l’Església Universal del Regne de Déu, va demanar de “perdonar” Lula.

S’ha optat per un equip eclèctic per a la transició, necessari perquè –segons el diari Folha de São Paulo– “els aliats del president electe temen que els bolsonaris­tes intentin fer inviable la presa de possessió”.

Lula encara no ha nomenat ministre d’Hisenda. El PT vol que ocupi la cartera Fernando Haddad, candidat presidenci­al del partit el 2018, que acaba de perdre les eleccions al govern del São Paulo. La banca privada prefereix un liberal com el vell president del banc central Henrique

Meirelles.

 ?? SERGIO LIMA / AFP ?? Una dona partidària de Bolsonaro protesta davant d’una caserna militar a Brasília
SERGIO LIMA / AFP Una dona partidària de Bolsonaro protesta davant d’una caserna militar a Brasília
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain