La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’efecte de rebaixar la malversaci­ó inquieta el Govern de coalició

Socialiste­s i liles es mostren preocupats pel cost d’afectar els delictes de corrupció

- Pedro Vallín Madrid L’rscrnEAN ÀLISDNc

L’impacte que la reforma del tipus penal de malversaci­ó tingui en l’opinió pública preocupa els socis de la coalició de Govern. Malgrat que tots dos estan oberts a estudiar, com reclama ERC, una esmena que corregeixi l’actual redacció del tipus penal, modificat pel PP el 2015 –segons el Govern de Mariano Rajoy, per millorar la lluita contra la corrupció política; segons els que llavors eren oposició, per perseguir l’ús de recursos públics en iniciative­s polítiques com la consulta independen­tista del 9 de novembre del 2014–, hi ha inquietud davant la possibilit­at que els ciutadans interpreti­n que els polítics pretenen rebaixar la punició d’un delicte que els incumbeix a ells, i que podria tenir efectes beneficios­os en les penes de càrrecs ja condemnats, com és el cas del socialista José Antonio Griñán, pendent d’ingressar a la presó pel cas dels ERO.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir des de la cimera del clima de Bali, va tornar a dir que estan oberts a estudiar l’esmena que presenti el grup republicà en aquest sentit, però cap membre de l’Executiu no està sent concloent en aquest sentit. “Es debatrà llavors –va dir el president–, no correspon parlar sobre una cosa abstracta”. Els dos grups parlamenta­ris, el socialista i el confederal d’Unides Podem, guarden silenci i no anticipen la seva posició fins a saber el contingut de l’esmena que Esquerra negocia amb el ministre de Presidènci­a, Félix Bolaños. Fonts parlamentà­ries assenyalen que aquesta modificaci­ó del Codi Penal –el propòsit de la qual és eliminar l’actual tractament del delicte, que és

indiferent tant si es presenta enriquimen­t del càrrec públic encausat com si no– és “molt delicada” i que, en tot cas, s’haurà d’explicar molt bé perquè els ciutadans entenguin que no es pretén reduir la càrrega punitiva dels delictes de corrupció política.

Segons fonts parlamentà­ries, és possible que finalment els socis de coalició només acceptin una modificaci­ó mínima que suposi la rebaixa de la pena per al cas que no hi hagi hagut enriquimen­t personal, però sense canviar la caracterit­zació del tipus penal ni tornar a la redacció anterior a la reforma del PP del 2015. Ni PSOE ni ERC no anticipen res d’una negociació que ha estat més delicada del que s’esperava, mentre que des del grup parlamenta­ri confederal d’Unides Podem encara no han pres una decisió sobre el sentit del vot dels seus diputats, malgrat que el president del grup, Jaume Asens, es va mostrar en principi procliu a desfer la reforma penal introduïda pel PP, perquè entenia que el seu únic propòsit era perseguir l’independen­tisme.

La modificaci­ó de la definició penal de la malversaci­ó for

Els grups aliats de legislatur­a, proclius a eliminar la sedició, guarden silenci fins a conèixer l’esmena

mava part, segons va indicar Esquerra, de l’acord per eliminar el delicte de sedició del Codi Penal, però el seu impacte ha incomodat no només els socis de coalició, sinó també els seus aliats parlamenta­ris que sí que havien manifestat el seu suport a l’eliminació del delicte de sedició.

El PNB, per exemple, que sí que s’ha mostrat obertament favorable a aquesta supressió, no s’ha pronunciat encara sobre la reforma del delicte de malversaci­ó i espera saber el contingut exacte de l’esmena abans de decidir el sentit del seu vot. Com EH Bildu, que continua esperant més concreció abans de posicionar-se. Compromís va ser més explícit, i ja va avançar dimarts que no li sembla bona idea i que no és el moment més oportú per afrontar aquesta modificaci­ó. El seu portaveu al Congrés, Joan Baldoví, va demanar al Govern de coalició “extrema cautela”. La majoria de la legislatur­a està incòmoda.

 ?? ??
 ?? C rlos Luján / EP ?? El ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, al Fòrum de Municipis per la Tolerància, ahir a Madrid
C rlos Luján / EP El ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, al Fòrum de Municipis per la Tolerància, ahir a Madrid
 ?? ?? Toni Batllori
Toni Batllori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain