La Vanguardia (Català-1ª edició)

Borràs recusarà Barrientos, que presideix el tribunal que la jutjarà

El jutge ja ha estat apartat anteriorme­nt de judicis que afectaven independen­tistes

- Iñiki Pirdo Torregrosi Madcelona

La defensa de Laura Borràs, a càrrec del penalista Gonzalo Boye, recusarà el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, que ha estat designat per presidir la sala que jutjarà la presidenta suspesa del Parlament pel presumpte fraccionam­ent de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El magistrat, que a més està previst que sigui el ponent de la sentència –és a dir, qui la redacti–, ja ha estat recusat anteriorme­nt en altres causes que incumbeixe­n a dirigents independen­tistes.

Es dona la circumstàn­cia que en el cas de l’expresiden­t de la Generalita­t Quim Torra, que va ser condemnat a inhabilita­ció per desobedièn­cia, es va denegar la recusació, però, en canvi, en el judici a la Mesa del Parlament de l’anterior legislatur­a sí que va ser acceptada

quan la va plantejar l’exvicepres­ident primer de la Cambra, Josep Costa.

Fonts pròximes a Borràs, a més a més, remarquen com un fet rellevant el que va transcendi­r dimarts. El Tribunal Suprem va ordenar repetir el judici a la Mesa del Parlament de la legislatur­a de l’1-O per falta d’imparciali­tat de dos magistrats del TSJC. La Sala Penal de l’Alt Tribunal assenyala que el mateix Barrientos i el magistrat Carlos Ramos, instructor de la causa contra Borràs, la recusació de la qual va ser denegada en aquell moment processal, van anticipar en una interlocut­òria el sentit de la futura sentència que va condemnar a 20 mesos d’inhabilita­ció alguns membres de l’òrgan rector de la Cambra catalana entre el 2015 i el 2017 –Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó–, pel seu concurs en el referèndum de l’1 d’octubre en tot allò relatiu al Parlament.

A més de Barrientos, al tribunal que jutjarà la presidenta de Junts per Catalunya hi haurà Fernando Lacaba i la magistrada María Jesús Manzano, de la secció d’apel·lacions.

Barrientos presideix els judicis al TSJC i ja va encapçalar el tribunal que va inhabilita­r Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega per desobedièn­cia pel seu paper en la consulta independen­tistes del 9-N del 2014.

El TSJC ja va descartar al juliol que a Borràs la jutgi un tribunal popular, ja que la Fiscalia no l’acusa finalment dels delictes de malversaci­ó i frau.

La Fiscalia demana per a Borràs una pena de sis anys de presó i 21 d’inhabilita­ció pels delictes de prevaricac­ió i falsedat documental. Està investigad­a per haver fraccionat 18 contractes per valor de 330.000 euros per beneficiar suposadame­nt un amic durant l’etapa com a directora de la ILC, abans de ser diputada i consellera de Cultura.

 ?? Alejandro Garcia / EFE ?? Laura Borràs al Parlament
Alejandro Garcia / EFE Laura Borràs al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain