La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un G-20 en batik

- Joana Bonet

Els líders mundials s’han reunit a Bali, on cauen pluges tropicals a una temperatur­a de 22 graus. Quan s’obren clarianes, l’aire s’omple d’una aroma dolça i fresca, la del frangipani: el nom es deu a un marquès italià del segle XVII que va inventar els guants perfumats. Pels indonesis aquesta flor significa immortalit­at, ja que no deixa de créixer, i se li atribueixe­n efectes desinflama­toris de l’ànim. Europa està en guerra, i la geopolític­a reuneix els seus mandataris en una illa exòtica, pobra però exuberant, per buscar la pau.

Semblava urgent sortir de l’etiqueta occidental i fer visible la diversitat davant l’eurocentri­sme. Per això, cortesos, els líders es van treure la corbata a fi d’imbuir-se de la cultura d’una illa pacífica, territori de surfistes sense pàtria i parelles de noucasats que fan ioga cap al tard. Les camises batik, estampades a mà amb ceres, els treien importànci­a a Trudeau o Macron; en canvi, es fusionaven sobre la pell de color d’oliva de Rishi Sunak. D’altres es veien disfressat­s, com Pedro Sánchez, a joc amb la seva esposa, que feia servir la roba com a missatge: groc i blau per Ucraïna.

Xi Jinping va fer molts passadisso­s, desitjós que la Xina caigui més bé a Europa i li perdoni els seus romiatges amb Putin. I Joko Widodo, president d’Indonèsia, li va lliurar per la seva part el martell –el símbol del relleu no podia ser una mica més subtil?– al primer ministre de l’Índia, Narendra Modi. Entre ells, Biden, a les fotos, es veu ansiós per exercir de savi. Espanya va trencar en aquesta ocasió el seu paper tradiciona­l de ventafocs als conclaves globals, i no va quedar a la mercè de cap traductor improvisat. Parlar idiomes ha promociona­t Sánchez al G-20 com un aliat que surt a la foto. Fins i tot desencaixa­t, inclòs en la conversa dels míssils sobre Polònia.

Quan Reagan va visitar la Moncloa per primera vegada, el 1985, va dinar amb González a la mítica bodeguilla. A porta tancada i amb un sol fotògraf (oficial). Les imatges van mostrar els dos mandataris petant-se de riure. Per què? El secretari d’Estat, George Shultz, va confessar que la gràcia sevillana de Felipe –i no el seu anglès, que només xampurreja­va– havia conquerit Reagan. Però aquesta simpatia va donar poc fruit diplomàtic. La insignific­ança d’Espanya en l’escena internacio­nal ha sumat massa anècdotes, avui molt segle XX. I cal reconèixer que la nostra imatge exterior, fins i tot amb el batik indi que demana a crits un punch Bali Hai, ha prosperat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain