La Vanguardia (Català-1ª edició)

Automatitz­ar la política

- Antoni Gutiérrez-Rubí

el primer exemple en l’automatitz­ació industrial es remunta al 1801 amb la patent d’un teler automàtic que va revolucion­ar la indústria tèxtil. Des d’aleshores, són innombrabl­es els camps d’aplicació en què es busca l’optimitzac­ió de recursos, l’augment de beneficis, producció o eficiència. La nova tecnologia actual obre, a més, el debat sobre els riscos i l’impacte que aquesta automatitz­ació accelerada té en el benestar de les persones i en les bretxes d’accessibil­itat.

en el cas de l’administra­ció, l’automatitz­ació de determinat­s processos s’allunya (ens allunya) d’aquells aspectes humans que confereixe­n valor i sentit al servei públic. Proximitat, atenció personalit­zada, lectura del context, respostes a mida, accessibil­itat, empatia... són atributs que no es poden robotitzar, i l’absència dels quals està provocant l’exclusió de nombroses persones i col·lectius vulnerable­s.

Precisamen­t, el european Artifi

Polititzar la tecnologia és prioritari abans que es torni ingovernab­le

cial intelligen­ce Fund ha becat un grup de catorze fundacions, entre les quals la Fundació Civio, per alinear l’impacte d’aquestes tecnologie­s amb els drets humans i els principis bàsics de justícia, equitat, inclusió i transparèn­cia.

espanya es convertirà en el primer país de la unió europea que disposarà d’una Agència estatal de supervisió de la intel·ligència Artificial. en aquest context, l’interès per apostar per una tecnologia que posi les persones al centre, adaptant-se a la normativa europea en matèria de digitalitz­ació i intel·ligència artificial, amb transparèn­cia i inclusivit­at, retent comptes i informant públicamen­t dels avenços, del funcioname­nt i els resultats, ha de ser prioritari. Comptar amb veus plurals expertes que puguin acompanyar en el procés i compartir les seves reflexions, també.

el perill d’avançar pel camí de l’automatitz­ació de la política –i dels serveis públics– sense contrapeso­s i balanços, sense fer atenció a totes les seves conseqüènc­ies, pot tenir un greu impacte en la garantia d’universali­tat de molts d’ells. Polititzar la tecnologia, donar-li sentit, orientar-la a l’interès general és prioritari abans que aquesta (i el seu dens eixam de patents, algoritmes, empreses, servidors i interessos) es torni ingovernab­le per inabastabl­e o inevitable.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain