La Vanguardia (Català-1ª edició)

La revolta de metges de Madrid fa bategar la protesta sanitària a tot Espanya

Els sindicats exigeixen solucions per evitar “l’enfonsamen­t del sistema públic”

- ANTONI LÓPEZ TOVA Ear erona

Bona part dels motius de la manifestac­ió massiva de diumenge a Madrid per la sanitat pública transcende­ixen el territori d’Isabel Díaz Ayuso i es propaguen per tot el país. El malestar dels profession­als és patent i els seus representa­nts qualifique­n la situació com un polvorí. “Hi ha un caldo de cultiu i un malestar que no seria estrany que les mobilitzac­ions que estem veient en algunes comunitats (hi ha hagut protestes de l’Atenció Primària a Madrid, Navarra, Aragó, València o Cantàbria) s’escampin a les altres”, va advertir Tomás Toranzo, president de la Confederac­ió Estatal de Sindicats Mèdics (CESM).

Els sindicats es consideren ben carregats de motius per convocar una vaga d’àmbit estatal, però de moment no jugaran aquesta carta. Han engegat les negociacio­ns sobre el nou estatut marc del personal del SNS i esperen veure les posicions del Ministeri de Sanitat. Els facultatiu­s reivindiqu­en millores en les condicions de la professió, entre les quals figura un punt estrella: aconseguir una categoria profession­al diferent, l’A1+, que reconegui la seva qualificac­ió més gran respecte a altres profession­s. “Cal incentivar els qui decideixen fer servir 11 anys de la seva vida a formar-se, ja que és realment desmotivad­or constatar que les retribucio­ns són les mateixes amb 4 anys que amb 11”, va afirmar Rafael Carrasco, president del Sindicat Mèdic Andalús. La retribució, les guàrdies, la jornada laboral complement­ària, el sistema d’elecció o la jubilació flexible i voluntària com passa a la carrera judicial són alguns dels aspectes de la negociació.

Les pretension­s dels facultatiu­s són notablemen­t distanciad­es de la realitat. Una realitat que, denuncien, suprimeix l’atractiu per exercir la medicina a la sanitat pública i obstaculit­za la incorporac­ió de més profession­als al sistema. “Se cenyeix sobre el sistema sanitari espanyol una tempesta perfecta si les diferents administra­cions sanitàries no intervenen sobre les condicions salarials i de feina dels facultatiu­s i es posen immediatam­ent a planificar el relleu generacion­al de desenes de milers de metges dels pròxims deu anys”, avisa Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya.

A parer seu, el sistema és en una cruïlla i calen solucions per “evitar l’enfonsamen­t del sistema públic de salut”. En aquest punt, afirma, poden passar tres coses: que l’Administra­ció reflexioni i faci cas de les reivindica­cions; que “esclati la conflictiv­itat” (“sigui unida o per territoris, ja ho anirem veient”), o que no passi res. “I si no passa res, aquest SNS mor per falta de profession­als”.

Per a Mabel Arciniega, secretària general del Sindicat de Metges d’Euskadi, la solució no passa pas per crear més places a les universita­ts sinó per adequar-les a les necessitat­s del sistema. Recorda que la xifra de graduats ha crescut un 167% en 15 anys, però més de 3.700 metges van quedar exclosos de la passada convocatòr­ia MIR, circumstàn­cia que n’incentiva l’èxode a l’estranger.

Metges de Catalunya lliurarà avui al Parlament les 54.344 firmes que ha recollit per reclamar mesures que permetin recuperar l’accessibil­itat al sistema, reduir les llistes d’espera i millorar les condicions dels profession­als.

Metges de Catalunya lliurarà 54.000 firmes avui al Parlament per demanar mesures per recuperar el sistema

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain