La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aena llança la ciutat aeroportuà­ria del Prat per al 2024 amb un hotel a la T2

Els aeroports espanyols avancen dos anys la recuperaci­ó del trànsit precovid

- Fe nando h. Valls Bavarv

Aena posa finalment data al llançament al mercat de la ciutat aeroportuà­ria de Barcelona-el Prat, un projecte que ha estat sense previsió ni calendari fins fa poc i l’execució del qual és independen­t de la frustrada ampliació d’aquest aeroport. El gestor ha identifica­t 151 hectàrees per dedicar a diferents usos que es posaran a disposició dels interessat­s a partir del 2024, segons va informar ahir la directora general comercial i immobiliàr­ia de la companyia, María José Cuenda.

El projecte inicial consistirà en un hotel al costat de la T2 que es licitarà en el segon semestre del 2024. A continuaci­ó, en el primer semestre del 2025, Aena preveu treure al mercat 36 hectàrees per al desenvolup­ament d’un primer pol logístic, que constituir­à un dels grans projectes de l’aircity al voltant de l’aeroport de Barcelona. Més endavant, el 2026, està previst el llançament de noves planificac­ions, com oficines i un altre hotel a la T1, un pol logístic davant de la zona de càrrega, una àrea d’ús mixt també a la T2 i nous hangars.

Aena ara treballa per desencalla­r les autoritzac­ions administra­tives necessàrie­s per emprendre aquestes operacions al voltant del Prat, una negociació “intensa”, tal com reconeix la companyia, amb la Generalita­t i els ajuntament­s.

La cotitzada ja ha llançat la primera actuació a la ciutat aeroportuà­ria de Madrid-Barajas amb l’adjudicaci­ó de 32 hectàrees per a usos logístics per 170 milions. Les primeres naus es començaran a construir a començamen­ts del 2024 i s’hi sumaran noves oficines i hotels durant els pròxims anys. Els aeroports de Màlaga, València i Sevilla també tindran les seves pròpies ciutats aeroportuà­ries.

El gestor aeroportua­ri va presentar ahir el seu pla estratègic 2022-2026, un document en què reflecteix que els aeroports espanyols recuperara­n el trànsit d’abans de la covid el 2024, dos anys abans del previst a causa de la fulgurant recuperaci­ó del turisme. Aquest any se superaran els 275 milions de passatgers i el 2026 s’assoliran els 300 milions, segons va destacar ahir el president, Maurici Lucena.

La companyia tornarà a repartir dividend als seus accioniste­s. L’equip de Lucena va proposar un pay- out d’un 80% sobre el benefici abans d’ajustos. Per al càlcul del pagament del 2023 s’eliminaran les conseqüènc­ies de la coneguda com a esmena Aena que va obligar a modificar els contractes de locals en aeroports. Això suposa una retribució addicional d’1,37 euros per acció sobre el repartimen­t que es faria si no s’inclogués aquesta excepció. El principal beneficiat d’aquesta decisió és l’erari públic perquè és el màxim accionista de la companyia. Com que Enaire, dependent d’Hisenda, disposa d’un 51% d’Aena, l’Estat ingressarà, només amb aquest extra, gairebé 100 milions.

Lucena va anunciar davant d’analistes que la previsió és que els ingressos d’Aena augmentin un 23% aquest any respecte al 2019 i va apuntar a una “potent onada d’inversions”. També va voler destacar el llançament per a l’any que ve del concurs més important de botigues lliures d’impostos del món als aeroports espanyols i la licitació de

La companyia torna al dividend i la gran beneficiad­a en serà Hisenda, amb un extra de gairebé 100 milions

300 botigues de restauraci­ó a Madrid-Barajas.

En l’àrea internacio­nal, l’objectiu d’Aena l’any que ve és consolidar els actius fora d’Espanya i sortir de compres amb operacions puntuals i raonables. Dos mercats en què l’empresa s’ha fixat són Amèrica Llatina i, en concret, el Brasil, on ja gestiona un 20% del trànsit del país després de les últimes adjudicaci­ons, entre les quals destaca l’aeroport de Congonhas-Sao Paulo, i Àsia-Pacífic. El màxim responsabl­e va assenyalar que per la companyia és fonamental que el país on arribi tingui estabilita­t política.

Pel que fa als costos, Aena els preveu incrementa­r quan es tanqui l’any per la pujada del salari mínim a Europa, les millores en seguretat a les seves instal·lacions i l’augment del preu de l’energia. Per intentar fer front a aquest últim problema, la companyia ha posat en marxa un pla fotovoltai­c per instal·lar plaques solars als seus terrenys i intentar reduir la factura final. Acabarà produint més energia de la que consumirà. Lucena va defensar: “Continuem sent l’operador aeroportua­ri més eficient d’Europa”.

 ?? ?? Aena llançarà al mercat la ciutat aeroportuà­ria de Barcelona-el Prat el 2024
Aena llançarà al mercat la ciutat aeroportuà­ria de Barcelona-el Prat el 2024
 ?? Barc lonXraoa ??
Barc lonXraoa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain