La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guindos adverteix que hi ha un risc més gran de recessió tècnica a l’eurozona

- Redacció VegaeAloe

El vicepresid­ent del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va advertir ahir que augmenta la probabilit­at d’una recessió tècnica a l’eurozona. El directiu va alertar de l’augment dels riscos per al conjunt del sector bancari quan va presentar l’informe semestral d’estabilita­t financera que fa l’entitat. “La gent i les empreses ja senten l’impacte de l’augment de la inflació i l’alentiment en l’activitat econòmica”, va dir Guindos.

“La nostra anàlisi és que els riscos per a l’estabilita­t financera han augmentat, i és més probable una recessió tècnica a l’eurozona”, va afegir el vicepresid­ent del BCE. “Alhora, les condicions financeres s’han endurit en la mesura en què els bancs centrals actuen per controlar la inflació”, segons l’entitat monetària europea. El

BCE va començar a apujar els seus tipus d’interès al juliol i, de moment, són d’un 2%, però els apujarà més.

Les llars, les empreses i els estats que més deute tenen són els que més problemes afronten per l’augment dels tipus d’interès. Però també els mercats financers, i en concret, alguns fons d’inversió. Els problemes podrien aparèixer simultània­ment i reforçar-se entre ells.

Les empreses també afronten més desafiamen­ts “a causa dels preus de l’energia i els costos d’altres entrades més elevades” i els seus beneficis baixaran a mesura que els costos de finançamen­t augmentin. “Si les perspectiv­es econòmique­s es deterioren més, no es pot descartar un augment de la freqüència dels impagament­s d’empreses, especialme­nt de les empreses que fan servir molta energia”, preveu el BCE.

Una tensió potencial per als mercats financers serà una reducció del Programa de Compra d’Actius del BCE de 3,3 bilions d’euros l’any que ve, però Guindos va assenyalar que qualsevol retallada en el volum de deute del banc, majoritàri­ament pública, probableme­nt serà gradual i “passiva”, cosa que significa que es permetrà que alguns bons expirin, però no se’n vendrà cap. “La meva opinió personal és que [l’enduriment quantitati­u] ha d’aplicar-se amb molta prudència”, va dir Guindos durant la roda de premsa.

El vicepresid­ent del BCE creu que la fase de reducció del balanç del banc serà gradual i passiva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain