La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els serveis penalitzen catalunya davant europa

L’Anuari del BBVA veu una recuperaci­ó del 5,8% el 2021

- Eduardo Magallón VegaeAloe

L’alta dependènci­a econòmica del sector de serveis a Catalunya va provocar que el 2020 la caiguda del PIB per la covid fos més intensa que la de les regions europees homologabl­es. Les dades mostren que Catalunya cada vegada és menys una de les locomotore­s d’Europa per la pèrdua de presència de la indústria.

L’Anuari Econòmic Comarcal BBVA –publicat ahir– mostra que, mentre que Catalunya va perdre un 11,7% del PIB (tot el que es produeix en un any) el 2020, la regió de Hannover només en va perdre un 4,2%, i la de Brussel·les, un 5,2%. És menys de la meitat. A més de la comunitat catalana, les regions europees líders que van tenir un pitjor comportame­nt van ser les italianes Vèneto (-9,5%) i Llombardia (-8,7%).

El catedràtic de la UAB Josep Oliver, que elabora l’informe des de fa anys, va reflexiona­r que amb els fons Next Generation es pot reduir una mica en el futur el pes del sector de serveis, però que per a l’ocupació aquests àmbits seran predominan­ts. “Potser en valor afegit pot créixer la indústria, però en termes d’ocupació ho dubto”, ha declarat.

L’informe presentat ahir mostra com el conjunt de les comarques catalanes van recuperar un 5,8% de la seva activitat el 2021. Van liderar el creixement les comarques del Camp de Tarragona (7,4%), les de l’Eix de Girona (6,9%) i les centrals (6,7%).

Oliver va pronostica­r que a final d’aquest any l’economia catalana haurà recuperat el PIB que tenia abans de la pandèmia o hi estarà molt a prop. Només les comarques de muntanya, Girona i Tarragona, continuara­n per sota del nivell prepandèmi­a. Aquestes són les zones on més va baixar el PIB amb la covid. Segons la seva opinió, la comunitat catalana no entrarà en recessió els pròxims trimestres.

Oliver va insistir que les comarques i zones de Catalunya “més industrial­itzades i amb més pes manufactur­er”, i per tant amb menys pes relatiu del sector de serveis, s’estan recuperant més ràpid de les conseqüènc­ies de la covid que d’altres amb més pes turístic.

L’informe constata que el creixement el 2021 es va basar fonamental­ment en la demanda interna, però també en l’externa.

El balanç del bienni 2019-2021 reflecteix una caiguda de l’economia catalana d’un 6,6% de mitjana, però evidencia que la recuperaci­ó no ha estat homogènia en tots els territoris. L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (-6,4%), les comarques centrals (-5,6%) i les Terres de l’Ebre (-5,3%) registren caigudes més lleus que la mitjana catalana. En canvi, les comarques de muntanya (-15,6%), el Camp de Tarragona (-8,1%) i les comarques de Girona (-8,4%) presenten dades una mica pitjors.

Malgrat que en termes de PIB Catalunya encara no ha recuperat els nivells del 2019, sí que els ha recuperat en termes d’ocupació.

 ?? Marc Arias ?? El sector de serveis és predominan­t a Catalunya
Marc Arias El sector de serveis és predominan­t a Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain