La Vanguardia (Català-1ª edició)

Stoltenber­g demana una despesa militar superior a un 2% als membres de l’OTAN

Sánchez insta Putin a la reunió celebrada a Madrid a “deixar en pau” Ucraïna

- Joaquín Vera Madrid

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, que va participar en l’Assemblea Parlamentà­ria de l’Aliança celebrada a Madrid fins ahir, va demanar més inversió en despesa militar.

“Putin no pot guanyar, seria una catàstrofe”, va dir durant la intervenci­ó a l’Assemblea, en què va recordar que el compromís adoptat pels membres de l’Aliança de destinar un 2% del producte interior brut a Defensa –a què garanteix arribar Espanya el 2029– no és un “sostre”, sinó “un llindar”. A la cimera que celebrarà l’OTAN a l’estiu a Lituània, l’Aliança Atlàntica fixarà el nou objectiu de despesa militar per a la pròxima dècada.

L’Assemblea va tornar a escoltar ahir la petició d’ajuda d’Ucraïna. El president, Volodímir Zelenski, que va intervenir per videoconfe­rència, va demanar als països aliats que declarin Rússia com a “país terrorista”, i va fer al·lusió als últims atacs contra infraestru­ctures essencials del país. “Per aconseguir la pau hem de mantenir el principi comú, estar en contra de Rússia, d’aquesta política de genocidi que fa”.

Però durant la intervenci­ó es va centrar, sobretot, a demanar que l’ajuda de l’Aliança no cessi. Concretame­nt, –i davant aquests atacs per aire contra serveis crítics– Zelenski va demanar la tramesa de més sistemes de defensa aèria i antimíssil­s “en prou quantitat i qualitat”.

Espanya ha enviat –o està enviant– una bateria del sistema de míssils Aspide i quatre sistemes de defensa aèria Hawk, amb què l’exèrcit ucraïnès mirarà de fer front a les ofensives en què Rússia fa servir drons i míssils de creuer.

Al seu torn a l’Assemblea, el

president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que es va guanyar els aplaudimen­ts de la comunitat atlàntica com a amfitrió de la cimera de l’OTAN al juny a Madrid, va aixecar la veu “de manera rotunda” contra el president rus, Vladímir Putin, a qui va instar a “deixar en pau” el poble ucraïnès.

El líder de l’Executiu va liderar el discurs en defensa de “la promptitud, la determinac­ió i la intel·ligència” amb què ha actuat l’OTAN davant els “càlculs desassenya­ts” de Putin en aquesta “guerra absurda”. També va presumir de “la temperànci­a” amb què actuen els aliats per no provocar una escalada en la tensió del conflic

te, que té un final bastant llunyà. I aquí va ser quan va posar l’exemple del míssil que la setmana passada va caure a Polònia i va causar dos morts, que va qualificar d’“impacte accidental” en contra del que manté Ucraïna, que ho considera un atac rus.

A més, el president del Govern central, va presumir de l’ensinistra­ment de soldats ucraïnesos que estan fent les forces armades i dels 135.000 refugiats que s’han acollit temporalme­nt a Espanya.

Pel que fa a les xifres, Sánchez va situar en gairebé 270 milions d’euros l’aportació en armament a través del fons europeu de suport a la pau.

Zelenski reclama enviar més sistemes de defensa aèria “en prou quantitat i qualitat”

 ?? O CAR DEL PoZo / AFP ?? Volodímir Zelenski va intervenir virtualmen­t a la reunió parlamentà­ria de l’OTAN de Madrid
O CAR DEL PoZo / AFP Volodímir Zelenski va intervenir virtualmen­t a la reunió parlamentà­ria de l’OTAN de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain