La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salvar les qatarianes?

- Joaquín Luna

ASi les qatarianes percebessi­n les nostres inquietuds per la seva situació, se’n riurien

aquest ritme informatiu, el col·lectiu de kellys –les treballado­res de la neteja dels hotels, sinònim de salaris baixos– acabarà per expressar el seu suport a les dones de Qatar, la vida de les quals és, pel que sembla, denigrant.

I tot perquè les qatarianes estudien –dos de cada tres universita­ris són dones– o no treballen, i maten el temps lliure amb vida social i compres en centres comercials luxosos, gràcies al fet que l’ingrés mensual d’una llar no baixa de 20.000 euros, i habitatge, llum, sanitat o educació van a part i van a càrrec de l’Estat.

Cal salvar les dones de Qatar, que no gaudeixen del dret a treballar per menys de mil euros al mes i ignoren l’angoixa de pagar les factures o la necessitat de recórrer a Càritas perquè els seus fills mengin calent!

Com que tant és per on t’ho miris, el bonisme li ha agafat el gust a salvar les dones de Qatar del seu tràgic dia a dia, sense distingir que ni són afganeses ni són iranianes, mentre que cada estiu veiem a les platges de Catalunya nenes musulmanes cobertes de dalt a baix, a diferència dels seus germans, sense que cap organisme s’atreveixi si més no a condemnar aquesta discrimina­ció tan ostensible –i quilòmetre zero–.

Qatar no és l’Aràbia Saudita wahhabita, ni l’Afganistan obscuranti­sta ni la teocràcia iraniana –on ja pengen a bon ritme per sufocar la rebel·lió feminista, digna de més atenció i protestes–. Ja sé que Qatar manté lleis discrimina­tòries contra les dones, un fet inacceptab­le que –confiem– serà revertit pel progrés, que no l’occidental­ització, perquè Qatar ni és a Occident ni és Occident. I tampoc no estic gaire segur que somiïn ser occidental­s.

Podem admetre, almenys, la possibilit­at que les dones de Qatar visquin satisfetes d’una manera tradiciona­l i sense ofecs? Lluitar pels seus drets és com si Europa hagués protestat per les condicions de vida de les marqueses a l’Espanya de Franco...

Cap dona no hauria de ser discrimina­da, però el món i la vida són imperfecte­s. Si les qatarianes percebessi­n les nostres inquietuds per la seva situació, pensarien que estem de conya.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain