La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fiscal general ordena no revisar les penes mínimes després de la llei del ‘només sí és sí’

Álvaro García fixa els nous criteris per revisar les condemnes per agressions

- arlota Guindal Madrid

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García ortiz, ha fixat un criteri perquè els fiscals l’apliquin, de manera obligatòri­a, en les revisions de les condemnes pel canvi de penes arran de l’aprovació de la llei del només sí és sí. El decret fixa que, com a norma general, les penes mínimes establerte­s en sentències no s’han de revisar.

Un dels punts més polèmics de la llei impulsada pel Ministeri d’Igualtat és que per a alguns delictes la forquilla de les penes es modificava, i en alguns casos les penes mínimes es rebaixaven.

Això ha suposat que alguns tribunals amb condemnes fixades en la pena mínima hagin revisat la condemna i hagin rebaixat la pena fins a aquest mínim. Ara la Fiscalia fixa el seu propi criteri i s’oposa a aquestes revisions. El raonament és que si la pena ja imposada queda dins de la forquilla marcada en el delicte llavors no s’ha de revisar.

De totes maneres, fonts del Tribunal Suprem sostenien la setmana passada que, si a la sentència es fixava de manera explícita la pena mínima establerta en el delicte, s’ha de rebaixar perquè afavoreix el reu, tal com exigeix la llei. Aquesta disparitat de criteris pot generar un xoc entre ministeri públic i Suprem quan l’Alt Tribunal comenci a dur a terme revisions de sentència. La previsió és que d’aquí dues setmanes ja es puguin conèixer les primeres resolucion­s de l’Alt Tribunal, i llavors se sabrà quina serà la doctrina que cal aplicar.

Fonts fiscals recorden que, encara que ara es fixi un criteri perquè els fiscals de tot Espanya segueixin una mateixa línia d’actuació, qui marcarà les bases per actuar serà el Suprem, com a màxim òrgan judicial.

Davant la polèmica suscitada la setmana passada, García ortiz s’ha volgut avançar i no esperar a veure què diu l’Alt Tribunal. Ja han transcendi­t una sèrie de rebaixes a condemnats per abusos o agressions sexuals amb l’informe favorable de la Fiscalia. Després de fer-se públiques algunes modificaci­ons

de sentències, des d’Igualtat, liderat per Irene Montero, s’ha culpat els jutges de mal interpreta­r la llei, cosa que va provocar la reacció en cadena de totes les associacio­ns judicials, així com del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El decret, que compta amb l’acord i les aportacion­s de la tinenta fiscal del Tribunal Suprem i els fiscals de sala en cap de la Secció Penal del Tribunal Suprem i davant el Tribunal Constituci­onal, estableix que no es revisaran les condemnes fermes quan la pena imposada en la sentència sigui susceptibl­e de ser imposada d’acord amb el nou marc legal resultant de la reforma.

És a dir, “la revisió només serà procedent quan la pena efec

tivament imposada excedeixi en abstracte la que correspond­ria imposar en aplicació dels preceptes de la nova legislació penal”, recull el text.

Així, dona l’ordre que cada procedimen­t haurà de ser analitzat individual­ment, “fugint d’automatism­es” que impedeixin de valorar les concretes circumstàn­cies concurrent­s en cada cas.

El decret, de compliment obligatori per als membres del ministeri fiscal, s’ha dictat per no demorar les pautes concretes per a la revisió de sentències fins a la publicació d’una circular del fiscal general de l’Estat, que s’emetrà pròximamen­t una vegada se sotmeti al preceptiu informe de la Junta de Fiscals de Sala.

El decret que es va fer públic ahir és de “compliment obligatori” per als fiscals de tot Espanya

 ?? EPBaBr eloBnrrez ?? Irene Montero, ministra d’Igualtat, amb Álvaro García Ortiz, fiscal general de l’Estat
EPBaBr eloBnrrez Irene Montero, ministra d’Igualtat, amb Álvaro García Ortiz, fiscal general de l’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain