La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fiscal demana 37 anys per a un monitor per abusos a alumnes amb discapacit­at

- Domingo Marchena Barcelona

El fiscal demana en les conclusion­s provisiona­ls un total de 37 anys de presó per a J.M.C, de 51 anys (52 al desembre), un monitor d’una escola d’educació especial de Barcelona. Està acusat de set delictes sexuals, tot i que “possibleme­nt en van ser més i les víctimes no ho puguin precisar”.

Es tracta de noies i nois, alguns menors d’edat, tots amb una discapacit­at intel·lectual de fins a un 75%. La secció novena de l’Audiència de Barcelona encara no té data per a la vista oral, que podria durar dos o tres dies i possibleme­nt no se celebrarà fins al 2024. A més de la pena de presó, el fiscal demana deu anys de llibertat vigilada un cop l’acusat surti de la presó i 57.000 euros d’indemnitza­ció per a les víctimes. L’escola i la seva companyia d’asseguranc­es han estat declarats responsabl­es civils subsidiari­s.

Els primers delictes són del 2015. L’acusat està en llibertat i nega els fets. El van detenir el 2017. Ja han passat set anys des de les agressions inicials (masturbaci­ons, fel·lacions i una penetració anal). I cinc des de la detenció. En tot aquest temps hi ha hagut un canvi legal, la llei del només sí és sí, que obligarà a actualitza­r les qualificac­ions. J.M.C., casat i amb tres fills, ha de comparèixe­r periòdicam­ent davant el jutjat i té una altra feina, no relacionad­a amb menors ni persones amb discapacit­at.

L’investigat es va aprofitar de la seva “preeminent ascendènci­a sobre les víctimes”, alumnes de l’escola d’educació especial Taigà, a l’avinguda Vallvidrer­a de Barcelona. J.M.C. (així apareix a la còpia de l’escrit d’acusació en poder d’aquest diari) era un monitor amb “funcions docents i, especialme­nt, extraescol­ars”. Dirigia el club esportiu del centre i participav­a en les excursions i colònies.

Les agressions es van cometre presumptam­ent en aquestes activitats fora de l’escola, durant tallers de bàsquet en masies i residèncie­s de Canyelles o el parc natural de Collserola. J.M.C., diu la Fiscalia, va satisfer les seves “apetències lúbriques” amb aquells a qui havia de protegir, persones “en situació d’indefensió” i sense “prou discernime­nt”.

Malgrat que les acusacions particular­s faran valer les declaracio­ns que ja van fer els seus patrocinat­s davant psicoterap­eutes i control judicial, el temps juga en contra seu. Què passarà si els ordenen declarar altre cop davant el tribunal, tot i les seves condicions especials? recordaran els fets? Els especialis­tes asseguren que són incapaços de mentir. La tardança de la justícia no és l’únic que indigna les famílies: l’acusat només té ordre d’allunyamen­t respecte a tres dels vuit joves.

La secció novena de Barcelona, que ha de jutjar els fets, encara no té ni data per celebrar la vista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain