La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llums que obren camins

La il·luminació nadalenca del Raval creix amb nous dissenys elaborats per nens de la comunitat gitana del barri que reivindiqu­en els seus orígens

- Jesús San ho el Gonzál

El raval reivindica el seu costat més amable i treu el seu orgull. El teixit associatiu del barri escenifica la seva xarxa de complicita­ts a través d’un projecte molt especial amb llums de Nadal de fabricació pròpia. La il·luminació nadalenca d’aquest any torna als carrers amb nous dissenys elaborats per una dotzena de nens de la comunitat gitana.

Al centenar d’arcs ja fabricats des del 2017 en el marc de la iniciativa comunitàri­a #ravalKm0 s’hi han d’afegir quatre incorporac­ions per a aquesta edició. Una són les siluetes dels menors que han participat en tres tallers. L’altra peça correspon a la roda de carro de la bandera gitana. “És la que ens agrada més”, assegura sense dubtar-lo en Levy, de 10 d’anys.

També es ret homenatge al rei de la rumba catalana, Peret, immortalit­zant un moment d’una actuació seva quan era petit amb la seva tia Pepi en un festival infantil al teatre Tívoli en honor a Evita Perón. “El paper de la dona en la rumba catalana ha estat i és molt important”, destaca en Manu, àlies Marchoso Júnior, en honor al seu avi i conductor del programa radiofònic L’hora del Ramunet de ràdio Ciutat Vella.

“L’elaboració d’aquest arc ha estat la més complicada perquè la guitarra tenia moltes corbes”, reconeix en Jocabed, de 10 anys. La seva mare, Elisa, nascuda al carrer de la Cera i professora de rumba al casal del raval, parla emocionada del resultat: “Ha quedat molt bonic. Nosaltres ens estimem molt el barri”. La rumba també és present en un al

tre arc el protagonis­ta del qual és en Chacho, considerat un dels pares d’aquest gènere.

Els nens han comptat amb el suport dels dissenyado­rs Curro Claret i Maria Güell per elaborar els ornaments, fets amb bombetes led i materials reciclats, com antigues tanques d’obres. També ha estat clau la participac­ió de Sam Garcia, representa­nt de l’associació Carabutsí del raval i artífex del primer ecomuseu urbà gitano de Barcelona, ubicat al carrer de

la Cera, on s’instal·laran els ornaments nadalencs.

“Hem creat comunitat i xarxa veïnal. I als nens els ha fet molta il·lusió participar-hi!”, diu en Sam. A més a més, es col·locaran el centenar d’arcs elaborats els anys anteriors, que represente­n les figures d’altres veïns i comerciant­s d’aquest barri, on viuen prop de 50.000 persones de més de 40 nacionalit­ats en tot just un quilòmetre quadrat. Un dels objectius és il·luminar els carrers més foscos i

estrets, com Carretes i riereta. Una altra novetat és que es llançarà una aplicació perquè quan es fotografiï l’arc se n’expliqui la història. Algunes són molt emotives, com la de Maria Casas, una lluitadora veïnal amb una llum que no desapareix del veïnat encara que ja hagi mort.

“És una feina comunitàri­a que impacta en un model d’economia de ciutat diferent”, apunta Vanessa Cayuela, que forma part de La Traginera, un projecte de formació i d’acompanyam­ent per enfortir el desenvolup­ament local i impulsat per les entitats Fundació Tot raval, Fundació Surt i les cooperativ­es Impulsem, Colectic i La Boqueria Estudi d’Arquitectu­ra. Aquesta vegada hi han participat menors, però en altres edicions s’ha fomentat la contractac­ió de 25 persones en atur de llarga durada.

Els llums del raval s’encendran dijous amb els de la resta de la ciutat. També s’organitzar­à una festa dissabte, 26 de novembre, a la plaça del Pedró amb una xocolatada i un concert del Taller de Músics. “Al raval no s’hi viu tan malament com diuen”, conclou amb un somriure l’Abraham, d’11 anys.

Els ornaments es col·locaran al carrer de la Cera i s’afegiran al centenar d’arcs ja creats pels veïns

 ?? Barc lonMio ?? La rumba de Peret i la roda del carro de la bandera gitana, protagonis­tes en els llums del Raval
Barc lonMio La rumba de Peret i la roda del carro de la bandera gitana, protagonis­tes en els llums del Raval
 ?? Barc lonMio ?? Un grup de nens ha estat l’encarregat de construir els ornaments
Barc lonMio Un grup de nens ha estat l’encarregat de construir els ornaments

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain