La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ATM estudia prohibir els patinets en trens i autobusos després d’un incendi

L’incendi d’una bateria va destrossar l’interior un vagó d’FGC i va deixar tres passatgers ferits

- David Guerrero Barcelona

Els patinets estan al punt de mira dels responsabl­es del transport públic a Catalunya. El detonant ha estat la bateria d’un vehicle de mobilitat personal sobreescal­fada la setmana passada quan es trobava a bord d’un tren de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC) i es va acabar incendiant.

La situació podria haver estat catastròfi­ca. El foc i el fum es van propagar amb gran rapidesa pel vagó del tren quan circulava entre les estacions de Sant Boi i Molí Nou, cosa que va obligar a aturar el comboi d’emergència entre les dues estacions. El maquinista del tren va apagar el foc ràpidament amb un extintor i els passatgers van ser evacuats a peu per la via sense més sobresalts, tot i que tres d’ells van haver de ser traslladat­s per ser atesos a l’hospital de Sant Boi.

L’alarmant incident viscut dijous passat a la nit ha fet reac

cionar l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM), que va convocar ahir una reunió d’urgència amb tots els operadors i els Bombers de la Generalita­t per plantejar la prohibició dels patinets a bord de trens, autobusos i tramvies. El referent és

Londres, que prohibeix l’entrada de vehicles de mobilitat personal des del desembre de l’any passat després de dues explosions al suburbà londinenc per defectes a la bateria de liti dels patinets que també van provocar ferits per inhalació de fum.

L’incendi de bateries de patinets ha provocat nombrosos incendis en habitatges, fins i tot amb víctimes mortals, però al transport públic és el primer incident d’aquestes caracterís­tiques que hi ha hagut a Espanya. La possible prohibició es decidirà els propers dies si els nomenament­s i canvis d’alts càrrecs encara pendents pel canvi de govern no l’endarrerei­xen.

Amb la situació actual, en uns mitjans de transport podria ser més fàcil que en d’altres. L’única companyia que fa referència directamen­t als patinets en les seves condicions d’ús és precisamen­t FGC. La resta no ho preveu, per la qual cosa la seva entrada es troba en uns llimbs legals. Hi ha fonts del sector que consideren que si no se’ls esmenta, ja estan prohibits de facto, mentre que altres fonts creuen que caldria explicitar­ho per prohibir-ne l’accés.

Sigui com sigui, el debat sobre la permissivi­tat dels patinets per qüestions de seguretat arriba en un moment en què l’ATM ja s’estava plantejant una prohibició per motius d’ocupació. El transport públic ha anat recuperant passatge durant els últims mesos fins a acostar-se als nivells previs a la pandèmia i cada vegada són més els viatgers que aposten per combinar el patinet i el tren per fer els seus desplaçame­nts quotidians. Això ha provocat que en hora punta hi hagi topades puntuals quan algunes persones intenten entrar a un vagó atapeït amb el patinet sense plegar.

Una de les opcions que s’estudia en aquest sentit és estendre la reglamenta­ció que Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) aplica a l’entrada de bicicletes als moments de més demanda al suburbà, quan tenen prohibida l’entrada a primera hora del matí i durant la tarda. Als FGC, el personal està autoritzat a limitar-ne l’accés en funció de l’ocupació dels trens. N’hi hauria prou amb fer

Les limitacion­s per seguretat se sumen a una possible regulació per evitar que n’hi hagi en les hores punta

el mateix amb els patinets, tot i que caldria delimitar si la prohibició afectaria també en cas de portar-los plegats, ja que les bicicletes plegables poden esquivar la restricció si van així.

El que sí que ja han prohibit explícitam­ent tant els FGC com Rodalies és la circulació amb vehicles de mobilitat personal pels vestíbuls i les andanes. Per això han posat senyals que ho indiquen després de detectar com cada vegada més persones es desplaçave­n en patinet per passadisso­s i andanes, amb el correspone­nt perill tant per a ells com per a la resta de viatgers.

 ?? LV ?? Moment de l’incendi del patinet a bord del tren dels FGC
LV Moment de l’incendi del patinet a bord del tren dels FGC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain