La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Interprete­s una partitura destacant les frases i les pauses. Estimada. 2 Que viu en presència de l’oxigen. Relatiu a un mot suau que es diu per amagar-ne un de més destraler. 3 L’adverbi més onerós surt a totes les curses de Fórmula I. S’enfonsà anímicamen­t, encara que no fos al Bàltic. Pagaré sense vocalitzar. 4 Aquest és dels que serveixen. Ho embelleixo. Un fill de la Renània a l’arena. 5 Cinquanta romans sols. El tercer en discòrdia. Aquestes fabriquen puntes de coixí. 6 Travesser de fusta a l’arada antiga que també tenia el nom de telera. Divisa groga. Sol precedir totes les condicions. 7 El metall més noble. Dues d’incomplete­s. En els pobles del nord d’Àfrica, oficials públics que tenen funcions de governador, de jutge i de cap militar. Acaba com comença. 8 Pèrdua del sentit de l’olfacte. Deies que havies perdut el cap. 9 Núria Llopis Escobar. Que tiba. El soci en perd un centenar. 10 Còpula. Versicles. Blaves immensitat­s. 11 Aquesta encara no ha aixecat el vol. Preposició d’origen. Pot ser atmosfèric, cronològic o mort. 12 Mancat de cua. Ja molt coneguts.

Una grega al capdavant de Roma. 13 Lady Diana Spencer. Foll. Semblar. 14 Els aliatges més habituals. Arbust també conegut amb el nom d’aloc.

VERTICALS 1 Dono permís a algú perquè faci alguna cosa. Criaturada. 2 Obligació a la pena que correspon al pecat àdhuc després de perdonat. L’era, el camp d’eres? Mancat d’equitat i de justícia.

3 Posen la bandera a dormir. Descarregu­eu totes les volves dels núvols més carregats. Est. 4 Vibració audible. Fruit comestible però poc apreciat del lledoner. Patinada. 5 Ceba escapçada. Aplica betum a les sabates. Amors sense propietari. 6 Primat que també pren el nom de siamang. Títols provisiona­ls dels originals que es presenten a un premi literari sota plica. Funciona. 7 Est. Forn de recoure el vidre que fa pensar en Noè. Novel·la mai publicada. 8 Setial de genet. Menes que fan pensar en la societat hindú. Gros i bru.

9 Somni col·lectiu. Fumis sense deixar rastre. Tanca el gos mentre sona la campana.

10 Proper ideològica­ment. Reposeu. Xoco.

11 El gran Mèxic. Sortí a compte. En un cert sentit, unim en matrimoni. 12 Entra a l’amperímetr­e. Llavor que ha arribat a tenir un barri sencer a la televisió infantil. Raresa d’ateu. 13 Accedeixes a fer-ho sense que et caigui cap anell. Estranyat.

14 Intemperàn­cia mèdica. En un cert sentit, lligui i faci fortuna en un altre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain