La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bourdieu: posicions (I)

- Josep Maria Ruiz Simon

Fa 20 anys i uns mesos, el 23 de gener de 2002, va morir Pierre Bourdieu. Malgrat que aleshores es va escriure que era l’intel·lectual més citat a la premsa mundial, no ha estat una efemèride gaire commemorad­a. El fet que la majoria dels que el mencionave­n a la premsa mentre vivia el mencioness­in per blasmar-lo ajuda a entendre aquest i altres aspectes de la seva posteritat. Bourdieu s’havia especialit­zat a explicar aquella mena de coses desagradab­les sobre els mecanismes socials que els mitjans prefereixe­n passar per alt. I a qui els molestava com una pedra a la sabata no el van trobar a faltar quan va deixar de ser-hi.

Actualment, els que encara el recorden solen evocar Bourdieu com el sociòleg que va teoritzar sobre la manera com les diferents formes de capital condicione­n les posicions que els individus ocupen als camps socials on interactue­n. El condiciona­ment del capital econòmic (la fortuna familiar, el salari i altres recursos materials) sempre havia estat obvi. Bourdieu va ampliar l’enquadrame­nt i es va dedicar a anomenar, descriure i analitzar el funcioname­nt d’altres formes de capital fins aleshores desateses com a tals i que també es poden “heretar”. Com ara el capital social, és a dir, la xarxa de relacions que té un individu. O el capital cultural, que no es limita a les titulacion­s obtingudes a l’escola o la universita­t, sinó que també inclou determinad­es maneres de pensar i comportar-se o un suposat “bon gust”, que se solen adquirir al mateix entorn familiar o social.

Amb el pas del temps, els conceptes de capital social i capital cultural posats en circulació per Bourdieu han estat incorporat­s com a closques buides al discurs de la raó neoliberal sobre el capital humà, que alimenta el mercat laboral i enriqueix les nacions i que cadascú hauria de mirar d’anar acumulant per

Va plantejar repensar l’escola pública perquè deixés de ser una maquinària que acabés benefician­t els més ben situats

portar una vida exitosa. I també al discurs dels pedagogs innovadors que pretenen fer passar el gat de la política educativa d’anivellar abaixant els nivells per la llebre d’una acció que garantiria la igualtat d’oportunita­ts dels alumnes en comptes de fer el que realment fa: afavorir els que parteixen de situacions de privilegi i poden evitar, per altres mitjans, les conseqüènc­ies de la degradació del servei escolar.

El principal interès del plantejame­nt de Bourdieu sobre els condiciona­ments de les diferents formes de capital té a veure precisamen­t amb la perspectiv­a que aquestes dues incorporac­ions han deixat pel camí. Pel que fa a l’educació, el problema que plantejava Bourdieu era com calia repensar l’escola pública perquè deixés de ser una màquina falsament meritocràt­ica que, realment, reproduïa i legitimava, amb la seva aparença il·lusòria, la distribuci­ó desigual dels diferents capitals en profit dels “hereus” d’aquests capitals. I aquest criteri continua sent una bona pedra de toc per valorar les reformes educatives.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain