La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central pressiona per portar a la classe mitjana l’ajuda als hipotecats

La negociació amb la banca continua i se centra en el nombre de beneficiar­is

- IÑAKI DE LAS HERAS Madrid

El Govern central i els bancs estan esgotant al màxim les negociacio­ns per establir un mecanisme que alleugi les pujades de l’Euribor tant per als consumidor­s vulnerable­s com per a segments més amplis de la societat. Les diferèncie­s es troben precisamen­t en aquest últim aspecte, ja que el Ministeri d’Afers Econòmics vol ampliar el màxim possible l’univers de beneficiar­is, i els bancs mostren reticèncie­s. La ministra

L’objectiu de Calviño és aprovar un segon codi de bones pràctiques per a perfils més amplis

Els bancs volen que la solució sigui temporal i no tingui efectes sobre els seus comptes

Nadia Calviño va dir la setmana passada que l’objectiu és arribar a la classe mitjana.

L’acord sobre les hipoteques entre el Govern espanyol i els bancs, representa­ts per l’AEB i les antigues caixes de la CECA, seria el tercer d’aquesta legislatur­a, però el de més importànci­a. Els altres dos es refereixen a la inclusió de persones grans i zones rurals. Ara el que està en joc és una solució preventiva a un problema que sobrevola les economies domèstique­s, el de l’encariment de les hipoteques. Com a obstacle de fons hi ha el nou impost a la banca, que a diferència del de les energètiqu­es no ha quedat suavitzat en el tràmit parlamenta­ri i que s’aprovarà previsible­ment aquest dijous al Congrés.

Les fonts indiquen que les negociacio­ns s’han mantingut tant a nivell tècnic com al més alt nivell i que continuave­n ahir, malgrat que la banca ja ha posat sobre la taula la seva última proposta. Calviño va avançar la setmana passada, en una roda de premsa amb la comissària de Competènci­a, Margrethe Vestager, que l’acord seria analitzat pel Consell de Ministres d’avui perquè entri en vigor l’1 de gener. El pacte arribaria en “hores”, va dir, però ahir continuava sense materialit­zar-se.

Davant l’objectiu del Govern central d’accedir a capes com més àmplies millor de la població, les línies vermelles dels bancs estan en no perjudicar els seus balanços i que les noves mesures tinguin caràcter temporal i es dirigeixin específica­ment a resoldre els problemes puntuals de liquiditat per la nova pujada de tipus. Des dels bancs es compara la solució amb la de la bonificaci­ó dels carburants, en el sentit que es tracta d’una iniciativa de l’Executiu que no perjudica les empreses energètiqu­es.

De moment, el que hi ha són dos catàlegs de mesures ben diferencia­des: les que amplien el Codi de Bones Pràctiques del 2012 i les incloses en una espècie de codi dos de nova creació. El primer està destinat als consumidor­s vulnerable­s, amb ingressos inferiors a tres vegades l’Iprem, és a dir, 24.318 euros en 14 pagues. El segon és el

gran cavall de batalla. Malgrat quedar vinculat també a l’Iprem, la intenció del Govern central és que la referència sigui més laxa.

La qüestió és dilucidar què és la classe mitjana a Espanya. Les estadístiq­ues de l’INE la situen, en termes de renda familiar, una mica per sobre dels 30.000 euros. Les seves últimes dades disponible­s, del

Hi haurà períodes de carència, ampliacion­s de terminis i facilitats per passar de tipus variable a fix

2019, estableixe­n en 21.682 el sou mitjà i en 17.961 euros la mitjana salarial, que és la que es troba al centre de la mostra, amb el mateix nombre de persones per dalt que per baix. Els resultats varien molt per regions.

Les mesures afegides al Codi de Bones Pràctiques estan encaminade­s a incorporar un període de carència en què els consumidor­s quedin exempts de pagar una part del préstec. Aquest codi ja recull diverses opcions de reestructu­ració de deute i la fórmula de la dació en pagament. Segons dades ofertes ahir per l’Associació Hipotecàri­a Espanyola (AHE), el tipus mitjà de les hipoteques es va situar a l’octubre en un 2,66%, la referència més alta des del 2014, tot i que els nivells són relativame­nt baixos i encara no s’aprecia una pujada significat­iva de la morositat.

Pel que fa a les mesures del codi dos, la vista està posada en les famílies de classe mitjana que puguin entrar en risc de vulnerabil­itat.

La idea és congelar la quota bancària durant un any a canvi d’ampliar els terminis sense superar els 40 anys. També es treballa en facilitats per canviar els préstecs de variables a fixos. L’ajuda s’activaria així que la quota pugés més d’un 30% i assolís un pes sobre els ingressos familiars superior a un 40%. En tots els casos, les mesures es dirigeixen al primer habitatge.

Els dos codis són de lliure adhesió i d’obligat compliment. La fórmula que el Govern central utilitzarà serà la del reial decret llei, cosa que l’obliga a aprovar-lo avui al Consell de Ministres o, com a molt tard, dimarts vinent. La convalidac­ió al Congrés, l’adhesió dels bancs i l’adaptació informàtic­a s’ha de fer al desembre.

 ?? ?? Nadia Calviño, vicepresid­enta del Govern central i ministra d’Afers Econòmics
Nadia Calviño, vicepresid­enta del Govern central i ministra d’Afers Econòmics
 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ??
FERNANDO ALVARADO / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain