La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hisenda posarà fi a les multes per errors en la declaració d’impostos

- Port4t5o H. Valls Madrid

Les declaracio­ns d’impostos que continguin errors, sense que hi hagi perjudici per a la Hisenda pública, no tindran sanció econòmica. És el projecte en què està treballant l’Agència Tributària, que pretén posar fi a algunes infraccion­s tributàrie­s a l’hora de presentar de manera incompleta o inexacta les dades de les declaracio­ns esmentades. Es tracta de la implantaci­ó de l’anomenat dret a l’error.

La llei general tributària recull en l’article 199 les sancions en cas d’infracció tributària per errors humans involuntar­is. I és implacable. Avui dia, si un contribuen­t s’equivoca quan informa sobre dades censals en la seva declaració de la renda o de l’IVA, per exemple, rep una multa de 150 euros.

La reforma que està estudiant el departamen­t de gestió de l’Agència Tributària vol introduir un model d’avaluació de la conducta dels contribuen­ts quan incorren en aquest tipus d’errors menors i involuntar­is quan fan la declaració. És a dir, aquells que han estat tradiciona­lment complidors amb Hisenda podran tenir la possibilit­at de corregir aquests errors d’una manera àgil i sense ser sancionats.

El canvi afectarà treballado­rs per compte d’altri, autònoms i empreses; i diferents tipus de declaracio­ns. Per exemple, el resum anual de l’IVA (model 390), la declaració de retencions (171), la d’imposicion­s i disposicio­ns de fons, la de préstecs i crèdits (181)... L’objectiu és revisar les sancions que es troben en la norma per l’incomplime­nt de la presentaci­ó de dades informativ­es i que constituei­xen una infracció lleu. La quantia és de 100, 150, 200 o 250 euros, depenent de quina informació falti o no sigui correcta. Si l’error suposa perjudici per a l’Administra­ció no hi haurà res de què parlar.

L’anunci el va fer ahir la directora de l’Agència Tributària, Soledad Fernández, en una

compareixe­nça al Congrés dels Diputats. L’objectiu del fisc és passar d’un règim de declaració a un règim d’autodeclar­ació i que, per tant, siguin els mateixos contribuen­ts els que corregeixi­n les seves pròpies declaracio­ns d’una manera ràpida quan des de l’Agència Tributària se’ls comuniqui que han comès algun error o incorrecci­ó. A França ja es fa d’aquesta manera. Els canvis pretenen ser operatius al llarg del 2023, abans que acabi la legislatur­a.

Soledad Fernández també va avançar que les oficines de l’Agència Tributària tindran una atenció preferent presencial per a les persones grans i que podran ser rebudes per a les seves gestions fins i tot sense cita prèvia.

Va afegir que Hisenda llançarà les properes setmanes una “calculador­a de despesa” perquè els contribuen­ts puguin saber on van destinats els seus impostos en funció dels ingressos que tinguin. És a dir, en quant contribuei­x cada ciutadà a finançar la sanitat o l’educació públiques.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain