La Vanguardia (Català-1ª edició)

“És inaudit que no pugui parlar a l’Assemblea”

Candidata a presidenta de la CEOE

- Jaume masdeu Madrid Virginia Guinda

Virginia Guinda (48 anys, Barcelona) és una empresària i vicepresid­enta de Foment del Treball que va presentar per sorpresa la seva candidatur­a a presidir la CEOE i que demà veurà quants suports obté davant l’actual president, Antonio Garamendi. Guinda ha demanat intervenir a l’Assemblea Electoral de la patronal abans que els 789 vocals emetin el seu vot, però l’hi han negat. En una entrevista a La Vanguardia, assenyala tres objectius bàsics del seu programa: una CEOE menys jeràrquica i més participat­iva; més formes de contractac­ió temporal, i una reivindica­ció de l’empresari.

Per què va decidir presentars­e tan a última hora?

És una decisió que vaig prendre quan Gerardo Pérez es va retirar, perquè pensava donar-li suport, i és fruit d’una fonda preocupaci­ó com a empresària pels quatre anys que venen. Crec que la CEOE hauria de ser molt més propositiv­a i treballar de manera més col·legiada.

Com es porta amb el senyor Garamendi?

Tenim poca relació, però cordial. Ens vam saludar dijous en l’acte del corredor mediterran­i i com sempre, van ser paraules amables.

La seva presentaci­ó a última hora, es pot interpreta­r com que és la candidata de Foment per fer front a Garamendi?

El que crec és que hi ha una facció de la CEOE, que apareix reflectida en els mitjans com a fonts empresaria­ls, a la qual li interessa plantejar aquestes eleccions com una lluita entre Garamendi i

Sánchez Llibre per treure’m a mi de l’equació. Això reflecteix la por d’aquesta facció de la CEOE que la CEOE de veritat sigui un nou motor més transparen­t i més propositiu.

Llavors, no és la candidata de Sánchez Llibre?

No, soc la meva pròpia candidata amb un gran suport per part de tot Foment del Treball, de Sánchez Llibre i de tots els que m’han avalat.

Demana una CEOE més participat­iva i transparen­t. Això implica que considera l’actual presidenci­alista i que no dona veu a les organitzac­ions?

Crec que actualment la CEOE es

No parlarà als vocals

tà molt jerarquitz­ada i que hauria de funcionar incorporan­t més veus de manera més transversa­l, més d’acord amb com funcionem les empreses i, d’aquesta manera, ser més plural des de la unitat.

Es dirigirà a l’Assemblea el dia de les eleccions?

Hem sol·licitat una compareixe­nça pública davant l’Assemblea i el secretari de la CEOE ens ha manifestat la seva negativa perquè, segons ell, és jurídicame­nt impossible que la candidata es pugui dirigir a l’assemblea. Resulta inaudit.

Vostè demana més formes de

contractac­ió temporal.

Demano més formes de contractac­ió que donin una flexibilit­at més gran a un cost competitiu perquè ara hi ha sectors d’activitat, per exemple els estacional­s, que han de fer una sobrecontr­actació amb els pocs tipus de contracte que hi ha per poder cobrir el que necessiten; i això et converteix en menys productiu, menys competitiu. Caldria recollir la realitat des de les diferents empreses amb diferents tipus de contracte.

El Govern central diu que aquesta limitació de contractes temporals permet guanyar qualitat de l’ocupació.

Això és una lectura política de les xifres. El marc laboral actual no recull la complexita­t de les diferents activitats econòmique­s, que ens convindria a tots que es veiessin més ben reflectide­s; es crearia més ocupació donant més competitiv­itat a les empreses. No amb un marc laboral tan intervenci­onista que vol arribar a regular-ho absolutame­nt tot.

“La CEOE està molt jerarquitz­ada i hauria d’incorporar més veus, ser més transversa­l”

Canvis en contractes “Demano més formes de contractac­ió que donin més flexibilit­at a un cost competitiu”

S’han d’apujar els salaris?

Els salaris s’han d’augmentar, sobretot alguns, i també cal revisar els impostos que paguem les empreses i les cotitzacio­ns socials, ja que al final es tracta que d’una banda els treballado­rs tinguin una retribució adequada i, de l’altra, que a les empreses ens donin un marc de competitiv­itat. Cal situar els empresaris en un pla en la negociació amb una importànci­a igual a la que se situa els treballado­rs.

No la tenen ara?

Sens dubte que no. El Govern central situa els empresaris en una posició injusta i a la CEOE hem de reivindica­r el valor real que els empresaris aportem a la societat. Hem de ser reconeguts en l’àmbit social, però també en les negociacio­ns.

 ?? Em L a Gut érrez ?? Virginia Guinda ahir a Madrid
Em L a Gut érrez Virginia Guinda ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain