La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les primeres nevades auguren una bona temporada d’esquí

Ordino Arcalís i Baqueira obren aquest cap de setmana, mentre que Sierra Nevada obrirà el 2 de desembre

- Elisabeth Esporrín Barcelona

La temporada d’esquí escalfa motors. La primera nevada prehiverna­l ha arribat quan més se l’esperava, just a temps per donar el tret de sortida a la campanya blanca. Les estacions estrenen la temporada 2022-2023 amb els deures fets. Totes ultimes els detalls per a una imminent obertura.

Ordino Arcalís probableme­nt serà la primera que pujarà la persiana divendres que ve, 25 de novembre. I amb el permís de la meteorolog­ia i en espera que es pronunciï aquest dimecres, la segona que obrirà podria ser Baqueira Beret. De fet, l’estació aranesa manté la data d’obertura per al 26 de novembre, tal com havia anunciat previsible­ment.

Si bé les pertorbaci­ons de neu d’aquesta setmana han afavorit amb escreix les estacions pirinenque­s, la nevada no ha acabat de fer prou gruix a Sierra Nevada. El centre hivernal de Granada s’havia posat com a data d’obertura el dissabte 26 de novembre. Però ha preferit esperar fins al dissabte 3 de desembre. Una data en què, si la neu continua sent generosa com fins ara, podrien obrir el gruix de les estacions de la Península.

El negoci de la neu, que deixarà quatre mesos i mig d’activitat blanca aquesta temporada, s’ha vist obligada a estrènyer-se el cinturó per la crisi. No debades, la majoria d’estacions han començat a instal·lar plaques solars a molts dels edificis amb l’objectiu d’estalviar el màxim d’energia i ser més autosufici­ents. Andorra anunciava aquest

dimarts que la previsió global d’estalvi energètic a totes les seves estacions serà d’un 15%.

Igualment, i amb el gruix dels remuntador­s oberts, les estacions estudien altres mesures per estalviar en electricit­at aquest any. Per exemple, es baixarà la seva velocitat en dies de poca afluència, i fins i tot se’n podrien tancar alguns en cas que diversos remuntador­s facin un recorregut similar. Fins i tot el Pirineu francès ha plantejat avançar el

tancament a les 16 hores entre setmana i fora de les vacances escolars.

I si totes les mesures per estalviar energia estan sent molt ben acceptades al sector, l’increment del preu dels forfets ha estat mínim a tots els centres hivernals. Una mesura que ha estat molt ben rebuda pels aficionats a l’esport blanc.

Les estacions d’esquí arriben a la cita blanca amb millores substancia­ls en totes elles. Cal destacar Baqueira Beret, amb una inversió de 17,6 milions d’euros, una xifra que arriba després de la temporada històrica de l’any passat. Entre les novetats hi ha el nou telecadira Dossau a Beret, de sis places, i l’obertura de més pistes en el conjunt de l’estació aranesa, que aquest hivern assoleix els 170 quilòmetre­s de descensos entre les quatre àrees del

centre de la Val d’Aran.

Els equipament­s turístics dels FGC tampoc no han deixat res a l’atzar. La Molina, l’estació degana, inaugurarà la pista Barcelona, que serà homologada per la FIS per a l’execució de proves alpines internacio­nals. L’innovador descens suma 4,75 km de longitud, i el cost ha ascendit als 3,5 milions d’euros.

Finalment, Andorra ha unificat totes les seves estacions sota un sol forfet i la nova marca Grandvalir­a Resorts, que oferirà un total de 303 km de pistes. I entre les millores de serveis, i una inversió global de 17,5 milions d’euros, destaca la posada en marxa del nou Snowtubbin­g by Doots al sector de Pas de la Casa. Amb 350 metres i il·luminació nocturna, es converteix en la pista de tubbing més llarga d’Europa.

Moltes estacions han començat a instal·lar plaques solars per estalviar el màxim d’energia

 ?? Marta Lluvich / ACN ?? La neu caiguda en les últimes hores ha deixat aquest paisatge blanc a l’estació de Baqueira Beret
Marta Lluvich / ACN La neu caiguda en les últimes hores ha deixat aquest paisatge blanc a l’estació de Baqueira Beret

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain