La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cada autonomia tindrà un o diversos centres d’FP de caràcter “excel·lent”

Seran referents en la seva especialit­at i rebran finançamen­t de fons europeus

- Carina Farreras

En el marc de la nova llei de Formació Profession­al (FP), el Govern espanyol ha creat un xarxa d’instituts d’excel·lència de 44 centres, repartits entre totes les comunitats autònomes, i que seran els vaixells insígnies de 14 especialit­ats profession­als. L’objectiu és que impulsin una vinculació més gran amb el sector empresaria­l, transformi­n els estudis i innovin en metodologi­es. I que això serveixi com a mirall per als centres educatius de tot el territori espanyol.

A més, estaran en contacte amb el sector profession­al, de manera que observaran noves necessitat­s de perfils de personal tècnic i possibles adaptacion­s curricular­s que permetran adequar de manera àgil les formacions dels tècnics.

Per això, cada centre rebrà un finançamen­t entre mig milió i un milió d’euros (41,6 milions en total), que es poden invertir en noves instal·lacions, equipament­s i docents. Aquests diners procedeixe­n dels fons europeus del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a.

A Catalunya, s’han assignat tres centres. L’institut Pere Martell a Tarragona, especialit­zat en el sector de l’automòbil, rebrà una dotació de 986.500 euros. L’Escola del Treball de Barcelona, de la família de fabricació automatitz­ada (986.114 euros). I l’Institut Escola del Treball, de Lleida, que serà referent en energies renovables.

Aquesta iniciativa suposa, segons el ministeri, “un important impuls a la transforma­ció metodològi­ca i digital dels espais i equips dels centres, la incorporac­ió de tecnologia disruptiva aplicada, la formació del professora­t en l’àmbit estatal, el desenvolup­ament de projectes d’innovació i investigac­ió aplicada i la feina en xarxa, entre altres”.

La transferèn­cia econòmica dels fons als centres es farà mitjançant les administra­cions autonòmiqu­es, que són qui han realitzat la selecció de centres del seu territori. A Catalunya, s’ha fet en funció d’una ponderació de puntuació respecte a paràmetres dels quals informaven els centres que hi optaven, segons fonts del Departamen­t de Educació.

Totes rebran entre 2 i 3 milions d’euros, per a dos o tres cen

tres cadascun, a excepció de La Rioja, que només tindrà un institut (al ram de l’hostaleria), amb 1 milió d’euros.

La nova xarxa d’excel·lència inclou les 14 famílies profession­als existents. A més de les tres catalanes, de les quals hi haurà centres en altres autonomies, hi ha les del sector digital, una de les activitats més puixants, que requereix més canvi curricular per la celeritat de transforma­ció del sector i amb forta demanda de personal. En tecnologie­s de la informació hi haurà centres d’excel·lència a les Canàries i Castella-la Manxa, mentre que la referència per a la cibersegur­etat serà a València, Extremadur­a i Astúries. Pel que fa al sector audiovisua­l, se centrarà només en Madrid.

Transport i logística, una àrea en expansió amb el creixement de l’activitat comercial i que demana profession­als des de la gestió del magatzem fins a la logística internacio­nal, estarà situat a l’Aragó. També serà únic a Espanya per a construcci­ó i sostenibil­itat energètica un centre de Lleó. Per la seva banda, el sector aeronàutic s’ubicarà a Lugo i Albacete.

Entre les famílies profession­als més tradiciona­ls destaca el sector agroalimen­tari, amb escoles a Navarra, Múrcia, Andalusia i Cantàbria. Turisme s’ha adjudicat a CIFP Juníper Serra de Palma, mentre que la família d’hostaleria s’ha repartit entre Galícia, les Canàries, Andalusia i La Rioja. Les formacions sanitàries estaran ubicades a Galícia, les Canàries, Astúries i Illes Balears. Mecatrònic­a, en canvi, s’ubicarà a Navarra, el País Basc, Madrid i Astúries.

La xarxa és de 44 instituts, dels quals 3 estan situats a Catalunya: renovables, fabricació i automòbil

 ?? Llibert EeiSiA ?? Alumnes de l’Escola del Treball de Barcelona en una foto d’arxiu
Llibert EeiSiA Alumnes de l’Escola del Treball de Barcelona en una foto d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain