La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona llança el nou cable de dades que connectarà Europa amb Àfrica

La Comissió Europea i el BEI financen el projecte amb una aportació de 140 milions

- Fernando h. Valls Madrid

Un nou cable submarí de dades connectarà la Mediterràn­ia, i Sant Adrià en serà la punta de llança. El comissari de Veïnatge i negociacio­ns d’ampliació, Olivér Várhelyi, i el vicepresid­ent del Banc Europeu d’Inversions (BEI), Ricardo Mourinho, firmaran avui a Barcelona l’acord per al finançamen­t parcial del projecte batejat com Medusa, informen fonts comunitàri­es. Aportaran 140 milions d’euros per impulsar una iniciativa que lidera l’empresa

catalana AFR-IX Telecom.

Aquest proveïdor de serveis d’internet serà l’encarregat de connectar nou països amb aquest cable submarí de fibra òptica que tindrà una longitud de més de 7.000 quilòmetre­s. Unirà Espanya amb França, Itàlia i Xipre, i amb el Marroc, Algèria, Tunísia i Egipte. Des de Sant Adrià de Besòs partirà la nova xarxa mediterràn­ia amb l’objectiu que comenci a operar el 2025.

El finançamen­t comunitari ha estat clau per a l’impuls del projecte, que disposa d’un pressupost de 342 milions. I s’hi ha implicat el Ministeri d’Exteriors, que dirigeix José Manuel Albares. Brussel·les aportarà a Medusa una subvenció de la Plataforma d’Inversions del Veïnatge (NIP) de 40 milions per a la construcci­ó de la infraestru­ctura addicional necessària per proporcion­ar una connexió d’alta velocitat als centres nacionals d’investigac­ió i educació de la regió. I el BEI, per la seva banda, finançarà la part de la infraestru­ctura amb 100 milions.

El sistema s’explotarà en règim d’accés obert, amb subjecció a les normes locals, i tindrà dotze punts d’aterratge.

Medusa pretén proporcion­ar connectivi­tat digital durant 25 anys a través d’aquest cable submarí. Una xarxa de connectivi­tat d’alta capacitat, baixa latència, escalable, altament flexible i, per tant, preparada per al futur, indiquen les mateixes fonts. A més, el projecte millorarà significat­ivament la capacitat, la qualitat del servei i la resistènci­a de la connectivi­tat intraeurop­ea, ja que el nou sistema proporcion­arà una via alternativ­a per al trànsit de dades a les rutes de la UE a què es dirigeix. Serà, a més, la primera vegada que els Estats del nord de l’Àfrica quedin connectats per una xarxa de fibra.

El projecte contribuir­à també a millorar l’autonomia estratègic­a digital de la UE, en un moment en què el mercat dels cables submarins, que assegura un 98% del trànsit d’internet a escala mundial, està en gran part en mans de Google, Facebook, Amazon i Microsoft, i d’operadors xinesos.

AFR-IX, el soci principal espanyol, és una empresa de telecomuni­cacions fundada pels enginyers Norman Albi i Miguel Ángel Acero i que serà la punta de llança de Medusa a través de la Barcelona Cable Landing Station, l’epicentre del cable de fibra òptica. La firma factura actualment 25 milions d’euros i té un ebitda d’1,7 milions.

 ?? LV ?? Sant Adrià serà el punt de partida del cable mediterran­i
LV Sant Adrià serà el punt de partida del cable mediterran­i

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain