La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern canvia la llei per ser acusació contra Pegasus

La norma preveu la personació per violència masclista

- À. Tort NatàlioSa

La llei d’acompanyam­ent dels pressupost­os del 2023 és un totum revolutum que, a més de contenir algunes mesures fiscals i econòmique­s, també preveu la modificaci­ó de la llei 7/1996, d’Organitzac­ió dels Serveis Jurídics de la Generalita­t, perquè estiguin habilitats a presentar-se com a acusació popular “en els procedimen­ts penals per descobrime­nt i revelació de secrets” que afectin tota persona “membre del Govern, alt càrrec o empleada pública o es pugui veure afectat l’interès general”. És un canvi pensat per al cas Pegasus, com reconeixen des de l’Executiu català.

La Generalita­t proposa aquesta modificaci­ó a l’article 9 de la norma després que al juliol la Sala Penal de l’Audiència de Madrid li denegués la personació com a acusació popular en el cas Pegasus. En aquest tribunal és on s’investiga l’espionatge mitjançant aquest software israelià que va patir Pedro Sánchez, així com els ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, respectiva­ment.

Aleshores l’Audiència va al·legar que “cap norma legal no autoritza l’entitat [la Generalita­t] recurrent a personarse en aquest procés com a acusació popular”.

Amb tot, aquesta modificaci­ó de la llei 7/1996 està pendent d’aprovar-se. Està inclosa a la llei d’acompanyam­ent, de manera que només podrà tirar endavant si s’aproven els pressupost­os catalans del 2023. I aquesta és una qüestió que ara mateix no queda clara, amb el Govern català negociant per separat amb el PSC, Junts i els comuns.

En tot cas, la reforma és més extensa i inclou més casos. La Generalita­t també pretén exercir l’acusació popular en procedimen­ts penals per violència masclista; per mort o maltractam­ent físic, psíquic o sexual greu a nens o adolescent­s “amb independèn­cia del mitjà utilitzat per a la comissió del delicte, incloent-hi els electrònic­s o digitals”; per fets delictius motivats per odi o discrimina­ció o que puguin afectar “de manera especialme­nt greu els drets fonamental­s”, i en els procedimen­ts per a la protecció dels interessos econòmics dels consumidor­s i els usuaris “quan els afectats siguin una pluralitat de persones especialme­nt vulnerable­s”.

Amb totes aquestes especifica­cions, el Govern de la Generalita­t vol delimitar amb precisió en quins casos podria personar-se com a acusació popular. De fet, l’Audiència de Madrid va argumentar que no servia que la Generalita­t s’emparés amb l’Ordenació del Sistema de Seguretat Pública de Catalunya, “pel seu caràcter genèric i la seva omissió del dret a accionar penalment de l’esmentada entitat”.

 ?? Llibert Teixidó / arXIU ?? NSO, empresa de Pegasus
Llibert Teixidó / arXIU NSO, empresa de Pegasus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain