La Vanguardia (Català-1ª edició)

2025: crisi geopolític­a digital?

- LA PELL DE BRAU José María Lassalle

Hi podria haver alguna relació entre la prudència estratègic­a de les grans corporacio­ns tecnològiq­ues nord-americanes en mantenir el seu múscul financer reduint les inversions i el personal, i l’evolució futura de la guerra d’Ucraïna que entaulen Europa i Rússia i la tensió que protagonit­zen Washington i Pequín a l’estret de Taiwan i el mar de la Xina?

S’acaba el 2022 i la lluita per l’hegemonia tecnològic­a entre els Estats Units i la Xina creix, amb una deriva geopolític­a que s’intensific­a per la disputa que mantenen a l’àrea geogràfica dels tròpics al voltant de les matèries primeres crítiques. En aquests països es troben moltes d’aquestes matèries, que són administra­des sota sobiranies estatals fallides a causa de la proliferac­ió de dictadures cruels, guerres civils, corrupció o cops d’Estat sagnants. Això s’intensific­arà a mesura que ens acostem al 2025.

La raó és que entorn d’aquesta data viurem un moment crucial que la revolució digital haurà de resoldre a causa d’una reducció significat­iva de la producció de les anomenades terres rares per esgotament d’una part de les reserves. Aquestes són elements químics que constituei­xen un club selecte dins de les matèries primeres crítiques que formen elements com cobalt, grafit, indi, liti, silici, tungstè o bismut, també essencials, però l’extracció dels quals és menys costosa, està més distribuïd­a mundialmen­t i disposa de més reserves de les existents de terres rares.

Quan parlem d’aquestes últimes ens referim a 17 elements amb noms tan anodins com lantà, ceri, praseodimi, neodimi, prometi, samari, europi, gadolini, terbi, disprosi, holmi, erbi, tuli, iterbi, luteci, escandi i itri. Tots abunden a la natura, però escassegen en jaciments de puresa concentrad­a. Per això la separació dels minerals amb què es barreja és un repte tecnològic costós perquè el seu aïllament requereix processos químics molt cars i complexos.

La importànci­a d’aquest grapat d’elements rau en el fet que sense ells la revolució digital s’enfonsaria. Internet els fa servir com a components essencials per a la fabricació de fibra de vidre, mòbils i ordinadors, pantalles de plasma i tauletes. Així mateix, les energies renovables no avançarien sense les terres rares perquè es fan servir, per exemple, a les turbines eòliques i les bateries que emmagatzem­en l’energia. Però on més rellevànci­a han adquirit els darrers temps ha estat en la seguretat. Ho demostra la guerra d’Ucraïna, on la superiorit­at militar de les armes occidental­s sobre les russes es basa en capacitats i sistemes de combat que són més eficaços i intel·ligents per l’ús de terres rares. De fet, no hi hauria dispositiu­s de visió nocturna, drons, làsers d’identifica­ció d’objectius, satèl·lits de seguiment, tecnologie­s de sigil o superaliat­ges de blindats o de projectils, sense elles.

La seva importànci­a ha pujat des de la Segona Guerra Mundial. Primer, van fonamentar la recerca en física atòmica i quàntica, així com en química. Després, van contribuir a l’aparició dels primers equipament­s tecnològic­s aplicats a processos industrial­s als anys setanta. I, finalment, van fer possible la revolució digital perquè l’smartphone va néixer a cavall d’aquests elements químics. Ara, 16 de les 17 terres rares són imprescind­ibles perquè funcioni un mòbil. Gràcies a ells vibra, respon de manera tàctil als nostres dits o dona més intensitat a la llum de la pantalla.

Per tant, no podríem tenir una vida digitalitz­ada sense aquestes terres. Entre altres coses, perquè fan possible que la producció i circulació de dades creixi exponencia­lment. En aquest sentit, el desplegame­nt de fibra d’altes capacitats que requereix el 5G està lligat al seu ús. Si decreixés la seva producció o es veiés amenaçada, es comprometr­ien les expectativ­es de recuperaci­ó econòmica associades a la transforma­ció digital de les nostres empreses, al creixement del poder innovador de les nostres plataforme­s i a l’aparició de nous models de negoci basats en algoritmes cada cop més sofisticat­s i evoluciona­ts que els actuals. Aquí, cal recordar que el 2020 el planeta va produir 67 zettabytes de dades. Va ser durant la pandèmia, però la xifra empal·lideix ara amb l’expectativ­a que el 2025 se’n produiran 180 pels desplegame­nts de 5G i la generalitz­ació de la internet de les coses.

Com es garantirà que les dades, que són el petroli que alimenta d’energia informativ­a la revolució digital, continuïn creixent i multiplica­nt-se per trenta com ho han fet des del 2010 si escassegen en tres anys les terres rares i si, a més, són monopolitz­ades per la Xina? Aquest és el problema més radical a què ens enfrontem, ja que es preveu que el 2025 l’or 2.0 que són les terres rares estarà en via d’esgotament. Un problema que s’agreuja sabent que, a més, la Xina seràl’únic país que tindrà a la seva disposició una cadena de subministr­ament completa i autònoma d’aquestes terres. Així, gaudirà d’un avantatge competitiu en la lluita per aconseguir l’hegemonia tecnològic­a el 2050, ja que podrà limitar el creixement del seu rival nord-americà en disposar del 40% de les reserves de manera directa, a les quals caldrà sumar-hi indirectam­ent el 12% de Rússia i el 22% del Vietnam. Al contrari, els Estats Units amb prou feines en tindran l’1%.

La recerca de materials substituti­us o la reobertura d’antigues mines és insuficien­t atès l’escàs marge de temps de què es disposa. Tampoc el desenvolup­ament de tecnologie­s de mineria que abarateixi­n costos ni la investigac­ió de nous materials. Tan sols la victòria de Lula al Brasil ofereix una bona notícia, ja que té el 21% de les reserves mundials i no sembla gaire disposat a alinear-se amb els interessos de la Xina.

Amb tot, el 2025 és aquí, a la cantonada, i el segle XXI va camí d’afegir un risc més a la policrisi estructura­l que viu si la innovació científica que fa possible l’ús de les terres rares és bloquejada per una decisió estratègic­a xinesa que comprometi el progrés tecnològic d’Occident. Si fos així esperem que la famosa trampa de Tucídides no operi perquè la cooperació prevalgui sobre la competènci­a i perquè el poder de resiliènci­a del qual parla Rifkin vingui a ajudar-nos.

La revolució digital haurà de fer front a l’esgotament de les reserves de terres rares

La Xina gaudirà d’un avantatge competitiu en la lluita per l’hegemonia tecnològic­a l’any 2050

 ?? ??
 ?? Joma ??
Joma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain