La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No podíem callar davant els masclistes”

La reacció d’un equip femení de vòlei als insults sexistes d’uns futboliste­s

- D. MaRchena / L. F RRO ar a

Laia Fabrés, de 20 anys, estudiant d’emergèncie­s sanitàries, jugadora i entrenador­a de vòlei, somriu quan recorda què li han dit els seus pares i el seu germà: “Estem molt orgullosos de tu. Cal lluitar perquè la societat sigui menys masclista i intolerant”. Diumenge el seu equip, el Club Vòlei Esplugues, va jugar contra el Sandor al pavelló municipal de Cornellà de Llobregat. Tot i que van perdre per 3-1, han obtingut un gran triomf. Quan el matx anava 2-1, l’equip juvenil masculí de futbol sala AE Vallirana va arribar a la pista. Ells eren els següents que jugarien. Des del principi van començar a animar el Sandor.

“L’animaven perquè si ens guanyaven el tercer set, com va passar, el partit ja s’acabava i ells podien entrar a escalfar. Si nosaltres haguéssim remuntat fins al 2-2, s’hauria allargat”. Però els jugadors es van escalfar d’una altra manera. De celebrar els encerts locals van passar a aplaudir els errors visitants.

L’entrenador­a va demanar a l’àrbitre, un jove negre, que els obligués a allunyar-se una mica. I llavors es va complicar tot. Els vàndals, perquè així van actuar, es van quedar al perímetre o al túnel dels vestidors, on van proferir insults masclistes i van vexar i van humiliar les jugadores, menors d’entre 14 i 17 anys. Es van rabejar especialme­nt amb una jugadora amb síndrome de Down i es van burlar del seu aspecte de manera incomprens­ible, ja que els que la coneixen saben que és preciosa. “Es burlaven de les seves orelles, i les seves orelles són un dels seus trets més bonics”, diu la seva mare.

Molt molesta, l’entrenador­a visitant es va plantejar retirar el seu equip, però no va voler claudicar davant dels nois. L’heroïna va ser una jugadora molt especial, una que no es rendeix mai i que va cridar: “Som-hi, podem guanyar”. Sí, era ella. Una noia preciosa.

Però una cosa és acabar el partit i una altra oblidar-se de tot.

L’endemà es va celebrar el primer entrenamen­t de l’Esplugues, quart a la lliga. Les jugadores van xerrar amb l’entrenador­a i la directiva, assessorad­es per una psicòloga. Van decidir que “aquests comportame­nts masclistes no es poden normalitza­r, cal denunciar-los. Com a dones no podíem callar”.

L’AE Vallirana ha recordat que “és d’origen femení” i que condemna “el masclisme i qualsevol mena de violència”. L’entitat “investiga els gravíssims

L’àrbitre era un jove negre, que també va rebre improperis racistes, segons una esportista

fets imputats”. Si es confirmen, actuarà “amb severitat contra els responsabl­es d’una conducta tan repulsiva”.

L’altre club, l’Esplugues, que estudia mesures legals, va demanar permís a les famílies per a un comunicat molt dur i explícit. La nota insisteix que cal defensar “els drets de les persones, de les dones i de la infantesa i l’adolescènc­ia”, i afegeix: “Cal

vetllar per la igualtat i la no discrimina­ció per raó de gènere, raça o discapacit­at”.

L’àrbitre era negre i una jugadora sosté que va sentir improperis racistes. Els van proferir presumptam­ent els mateixos que es van burlar d’una jove només perquè té un cromosoma extra: “Si ho pot fer ella, jo també ho faig”. S’equivoquen. Ella té moltes coses que ells no tenen. Empatia, humanitat, esportivit­at, educació, bon humor...

 ?? i ?? Una de les millors jugadores del club
i Una de les millors jugadores del club

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain