La Vanguardia (Català-1ª edició)

Badalona perd 173.000 litres d’aigua potable cada dia des del 2005

Els veïns del barri de Canyet es plantegen demandar Aigües Ter Llobregat per la fuita

- Fede edó Badalona

Pendents del decret de sequera, els veïns del barri de Canyet de Badalona estudien repetir la denúncia que el 2008 van presentar a la Fiscalia de Medi Ambient per la fuita de milers de litres d’aigua potable d’una canalitzac­ió d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), que des del 2005 té una fuita de dos litres d’aigua per segon, o el que seria el mateix, 172.800 litres cada dia, que durant 17 anys han anat a parar al mar. Si fa no fa, l’aigua malgastada permetria servir una ampolla de litre i mig a tota la po

blació de Badalona cada dos dies.

Tres anys després de detectar les primeres fuites, que segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) procedeixe­n de la bomba d’extracció d’aigua que uneix la potabilitz­adora del Ter de Cardedeu amb l’estació distribuïd­ora de la Trinitat, a Barcelona, l’associació de veïns de Canyet va denunciar el cas a la Fiscalia de Medi Ambient. La demanda va ser desestimad­a, atès el fiscal va interpreta­r que la pèrdua d’aigua no suposava un risc greu per al medi ambient i els recursos naturals.

Tot i això, “l’informe que van fer els Mossos va detectar 11 pèr

dues importants entre Cardedeu i Barcelona” , recorda Pepe Sánchez, president de l’entitat veïnal. Part d’aquesta aigua que es perd es va desviar cap a un dipòsit de la finca municipal de Torre Codina per fer-la servir per al reg i la neteja viària. Ara, amb el decret de sequera que afecta la ciutat, Rosa Trenado, regidora de Medi Natural, assegura que “tornaran a reclamar ATLL per la falta de responsabi­litat”.

“És una situació imperdonab­le, aquesta deixadesa d’institucio­ns com ara l’ACA”, clamen els veïns que encara recorden la promesa “que la fuita d’aigua es resoldria amb unes obres que haurien d’haver començat el 2009 i que encara estan pendents. Una reivindica­ció que defensa la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Badalona, que acusa els responsabl­es polítics de “no haver gestionat correctame­nt la potabilitz­ació d’aigua a l’àrea metropolit­ana”.

Per la seva banda, el cap del servei d’aigües de l’Ajuntament de Badalona, Gregori Muñoz, rememora que la pressió del Consistori el 2008 va obligar a fer una obra que desviava part del cabal d’aigua que es filtra de la conducció de Cardedeu “cap al dipòsit de reg”. Però des d’aleshores la concession­ària no ha fet cap reparació.

L’ACA desvia la responsabi­litat a l’Ajuntament. “Després de les obres que es van fer, el conveni establia que les infraestru­ctures passarien a ser de titularita­t municipal”. Ho nega taxativame­nt la

L’aigua malgastada permetria servir una ampolla de litre i mig a tota la població de la ciutat cada dos dies

regidora, que afegeix que “l’Ajuntament va fer l’obra per desviar part de la fuita i evitar que es perdés tota, però la quarta fase, que n’ha d’incloure la reparació, només és responsabi­litat de l’ACA”.

L’ACA no té pressa. Reconeix que hi ha pendent l’obra del quart tram de canalitzac­ió, que tindrà una inversió de 36 milions d’euros i que, segons fonts de l’entitat, “està en procés de licitació”, que s’acabarà el 2024 o el 2025. Les obres preveuen una conducció alternativ­a i i la reparació de l’actual.

Per l’ACA la pèrdua d’aigua a Badalona no és significat­iva. Incideixen que el volum d’aigua que circula per la riera de Canyet és de dos litres per segon i reiteren que “és aigua de la conducció barrejada amb aportacion­s naturals”. Tenint en compte que aquest conducte transporta de mitjana un cabal de 4.000 litres per segon, una pèrdua de dos litres és insignific­ant, de manera que consideren que “l’eficiència és d’un 98%”.

 ?? ÀlJo n
Mte ?? La pèrdua d’aigua al barri badaloní de Canyet és constant, com denuncien els veïns
ÀlJo n Mte La pèrdua d’aigua al barri badaloní de Canyet és constant, com denuncien els veïns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain