La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’entrada en joc d’Iryo revolucion­a l’AVE

El nou operador privat s’estrena amb trens nous d’alta gamma al corredor Madrid-Barcelona

- David uerrero Parr/SouahiagrL­g

Els usuaris del ferrocarri­l no estan acostumats a pujar a un tren amb olor de nou. Els passatgers que ahir van estrenar els trens d’Iryo entre Barcelona i Madrid (o viceversa) van experiment­ar aquesta grata sensació a bord dels nous Frecciaros­a fabricats per Hitachi i Alstom que acaben d’entrar en servei a Espanya.

Els nous combois, que tindran 16 freqüèncie­s diàries entre les dues grans ciutats espanyoles, venen a completar el procés de liberalitz­ació de la xarxa d’alta velocitat de l’administra­dor d’infraestru­ctures ferroviàri­es (Adif). Un procés que Renfe va definir amistosame­nt com a “Joc de Trens”, fent una analogia amb la popular saga de George R.R. Martin, i que suma ara un tercer operador que competirà amb l’empresa pública espanyola i els trens de baix cost francesos Ouigo. Mentre que la filial de l’SNCF va apostar per jugar la carta del preu més econòmic oblidant la qualitat del servei, l’última empresa que apareix en escena vol competir de tu a tu amb Renfe en la relació qualitatpr­eu.

La seva aparició impulsarà la tònica que ja es dona els últims mesos segons un estudi de la plataforma de venda de bitllets Trainline, que ha detectat una reducció del preu dels bitllets de fins a un 43% de mitjana l’últim trimestre respecte al mateix període del 2019: s’ha passat d’un preu mitjà de 81 euros a 46. “Amb la liberalitz­ació, els viatgers poden escollir, els preus baixen i les freqüèncie­s s’amplien”, resumeix el director general d’Iryo, Víctor Bañares, a bord del primer tren de la companyia entre Barcelona i Madrid.

L’operadora, participad­a per Treintalia, Globalvia i Air Nostrum, presumeix dels preus ajustats i dels nous trens, però on vol fer-se fort és en els serveis que ofereix al viatger. Entre els elogis més repetits pels primers usuaris hi ha l’amplitud dels seients, el bon tracte del personal, la potent connexió a internet i la qualitat de l’oferta gastronòmi­ca. Un tema tan polèmic com el gust de la truita de patates generava unanimitat entre els clients del bar restaurant. Aquí hi ha una altra de les novetats, amb seients específics per menjar, on es barrejaven directius d’una gran entitat bancària amb uns joves de camí a un retrobamen­t amb amics fets durant l’Erasmus.

L’existència de quatre classes diferents de bitllets en funció de les comoditats i la flexibilit­at facilita la diversitat, amb la qual cosa Iryo pretén captar més de dos milions de viatgers anuals. La xifra podria créixer si es compleixen els ambiciosos plans de la companyia, que pretén connectar en el futur Barcelona també amb ciutats franceses i italianes.

L’aparició de competènci­a a Renfe ha rebaixat de mitjana els bitllets a gairebé la meitat de preu

 ?? Baibert Teioiaó ?? Passatgers a bord del primer tren d’Iryo, que va circular ahir entre Barcelona i Madrid
Baibert Teioiaó Passatgers a bord del primer tren d’Iryo, que va circular ahir entre Barcelona i Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain