La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una autèntica braseria basca

Ipar-Txoco, Euskadi al cor de Gràcia

-

Igual com quan parlem de la cuina francesa estem acceptant, implícitam­ent, un academicis­me que ha estat la base del seu propi origen, no és possible parlar de cuina espanyola com a tal perquè no hi ha un nexe catalitzad­or que uneixi la diversa personalit­at de les cuines regionals que, fruit de la seva pròpia història, constituei­xen el meravellós puzle que forma el libèrrim tauler gastronòmi­c espanyol. Sota aquesta premissa, avui destaquem l’existència d’un petit temple de la cuina basca en ple cor d’un dels barris més castissos de Barcelona.

És resultat de la iniciativa que Miguel Real de Asúa va desenvolup­ar fa 26 anys en ple barri de Gràcia, ja que la seva inquietud culinària permanentm­ent li causava neguit quan presentava a les taules un tipus de cuina que no el satisfeia en absolut.

Guiat per aquesta inquietud i per la seva iniciativa profession­al, va decidir establir-se per oferir una autèntica cuina representa­tiva del seu Euskadi natal.

Entrar en aquesta braseria és traslladar-se, per art de màgia, a qualsevol poble basc, ja que l’ambient que es respira és idèntic al que hi ha en aquelles terres.

Per arrodonir la situació, atén les taules la parella, mare i filla, Marisa i Angie, que, amb més de 15 anys de col·laboració amb en Miguel, s’han convertit en basques, malgrat el seu origen sud-americà. A la cuina, Toni Valero controla amb encert les elaboracio­ns que es van servint.

El local és un establimen­t senzill on domina el vermell i el verd, presidit per una notable barra. Les parets estan cobertes per tota mena d’elements que recorden el seu origen.

La carta és absolutame­nt fidel al que cal esperar d’una braseria basca. Entrants freds i calents en què el bacallà regna, peixos d’excel·lent qualitat tractats amb senzillesa i encert i espectacul­ars peces de carn a la graella de llenya.

El celler segueix els cànons d’una Rioja ben representa­da, entre altres denominaci­ons. Ja ho veieu, no cal desplaçar-se a Euskadi per gaudir d’una cuina autènticam­ent basca en ple cor de Gràcia.

 ?? Joan Mateu Parra / Shooting ?? L’equip de cuina i de sala d’aquest establimen­t liderat per Miguel Real de Asúa
Joan Mateu Parra / Shooting L’equip de cuina i de sala d’aquest establimen­t liderat per Miguel Real de Asúa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain