La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sabem com serà el món el 2050?

La visió, els propòsits i els valors de la generació Z, que liderarà els canvis els pròxims anys, són molt diferents dels que tenien els seus pares i avis

- Enric Freire Barcer Trobades a ‘La Vanguardia’

Hi ha res més atrevida i estèril que jugar a esbrinar com serà el futur? Probableme­nt no. Tot i això, és gairebé una obligació ètica imposar-nos l’exercici de projectar i reflexiona­r sobre els canvis que s’acosten i jugar a endevinar-los, encara que només sigui per pura responsabi­litat intergener­acional. Si volem que el futur sigui millor que el present, cal proveir-lo a partir d’ara mateix d’un entorn i uns recursos que l’ajudin a progressar.

Trobades a La Vanguardia ha mirat d’obtenir amb criteri com serà el món el 2050 i, no menys important, saber com pensen i senten les persones que lideraran els canvis que hi haurà els pròxims anys. Són les persones que formen la generació Z, que aplega els nascuts entre els últims anys dels noranta i els primers anys del nou mil·lenni.

De tot això van conversar a l’Escola Superior d’Enginyers Tècnics de Madrid, José Miguel Atienza, director de l’Escola d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de la Universita­t Politècnic­a de Madrid (UPM); Carmen Camuñas, responsabl­e del Digital Hub d’Acciona; David Cuartielle­s, cofundador d’Arduino i professor de la Universita­t de Malmö (Suècia), i David Lafuente, subdirecto­r general de l’Institut de la Joventut (Injuve).

La sessió va començar tractant de saber com són els joves de la generació Z. José Miguel Atienza va destacar que “tenen un domini de l’àmbit digital molt gran”. Una de les virtuts d’aquest coneixemen­t és que “són més conscients dels perills que hi ha en l’àmbit digital i conserven més la privacitat”. Segons el docent, una altra caracterís­tica és que “són molt independen­ts i ells mateixos trien els camins per on es volen desenvolup­ar”. Atienza, com també la resta dels participan­ts, va posar en relleu que aquests joves “ja porten de sèrie el compromís amb la diversitat; tenen molt clar els temes de gènere i la defensa del medi ambient”.

Des de l’experiènci­a acumulada al Digital Hub d’Acciona, en què més d’un 75% dels que l’integren no tenen més de 30 anys, Carmen Camuñas va insistir que aquesta claredat d’idees, a l’hora de decidir què volen fer, els porta, per exemple, “a combinar diferents carreres –com ara fer el doble grau de Matemàtiqu­es i Físiques– o combinar una carrera d’un àmbit amb un màster d’un altre tema aparentmen­t no relacionat, cosa que els dona un enfocament més obert que en un departamen­t d’innovació com el d’on treballa, funciona molt bé”. La directiva d’Acciona va explicar que la ment dels joves “tota l’estona està pensant com poden resoldre problemes relacionat­s amb el negoci propi o amb la sostenibil­itat i afavorir aspectes socials”.

Una altra d’aquestes caracterís­tiques de sèrie de la generació Z és que tenen ’“una mentalitat més oberta a la col·laboració”. Segons l’investigad­ora, “és una cosa que porten a l’ADN i que es fomenta des de petits”. La manera en què han estudiat a l’escola

Si volem que el futur sigui millor que el present, s’ha de dissenyar ara mateix

Per mirar cap al futur cal tenir en compte com pensen els que el lideraran

té poc a veure amb la que imperava en generacion­s anteriors. D’altra banda, “són nadius digitals purs, però no només per les habilitats per fer servir una tauleta, sinó també per com es relacionen amb la societat”, va aclarir.

El model formatiu serà determinan­t per construir el futur. En aquest sentit, David Cuartielle­s va plantejar que l’actual “universita­t neoliberal ha d’evoluciona­r”. Una de les prioritats, segons el professor de la Universita­t de Malmö, és “aconseguir que més gent tingui accés a la formació” i accés lliure a molts recursos tecnològic­s per poder crear. Cuartielle­s va assegurar que “és molt important que molta més gent pugui hi participar”.

Per la seva part, el subdirecto­r general de l’Injuve es va definir com “un ferm defensor d’aquests joves, que van ser profundame­nt atacats durant la covid”. Lafuente va explicar que la realitat demostra que “són molt solidaris i que, malgrat les crítiques, han fet sempre el do de pit”. Sobre la identitat de la generació Z, va afirmar que “té molt interiorit­zat que, a més d’entrar en una empresa a treballar o accedir a una ocupació pública, hi ha una tercera via, la de l’emprenedor­ia”.

Les dades de l’Observator­i de la Joventut, integrat a l’Injuve, confirmen que “les qüestions que més mobilitzen els joves són la igualtat de gènere i tot el que està relacionat amb la temàtica mediambien­tal”, va revelar Lafuente. Segons ell, un altre aspecte que defineix aquesta generació és que, malgrat la joventut, tenen “un pensament crític format a partir de l’accés a la gran quantitat d’informació disponible”.

A la pregunta de sobre com serà el món el 2050, els participan­ts en el debat van acceptar el joc d’afegir als seus molts coneixemen­ts l’atreviment dels futuròlegs. Això sí, amb criteri. José Miguel Atienza va assegurar que “és difícil pensar com serà el món d’aquí 30 anys, però el que és evident és que serà un món on la tecnologia haurà canviat molt el nostre dia a dia”.

Camuñas va afirmar que “treballant en innovació, la responsabi­litat és ajudar a construir i facilitar el que arribarà en el futur”. La responsabl­e del Digital Hub d’Acciona també va destacar el protagonis­me de la tecnologia al món del futur i el fet que la societat, en conjunt, se situï al centre de totes les transforma­cions.

Més que no pas parlar de com serà el futur, Cuartielle­s es va centrar a dibuixar “el futur que vol”. Segons el cofundador d’Arduino, el que ens espera és un món “on estarem en sintonia amb la naturalesa”. Un pas necessari per avançar cap a aquest futur amb més rapidesa requereix “la sintonitza­ció entre alguns estàndards i, per exemple, eliminar els núvols privats per avançar cap a un model d’infraestru­ctures públiques perquè tothom pugui jugar amb les mateixes regles”.

La mirada de Lafuente cap al món que ens espera ben aviat se centra en què “els joves no tinguin dificultat­s per emancipars­e ni per tenir un habitatge i una feina dignes”. El representa­nt de l’Injuve també es va referir a un futur en què els joves “sentin que són més escoltats i que puguin participar en la societat, i la innovació i la tecnologia poden ser bons aliats per aconseguir-ho”. El repte definitiu és aconseguir “un equilibri entre tecnologia i humanisme”, va assegurar.

Un altre aspecte rellevant relacionat amb aquest futur en construcci­ó té a veure amb com seran les feines que es necessitar­an. Atienza va lamentar que no “posen les coses fàcils a la universita­t, perquè es pretén que es formin profession­als per desenvolup­ar feines que no existeixen avui dia i que no sabem com seran”. Les certeses apunten a la rellevànci­a de la tecnologia, la intel·ligència artificial, la programaci­ó i la importànci­a de les competènci­es digitals, però també en altres aspectes humans, com ara tot el que tingui a veure amb “l’impacte que la digitalitz­ació tindrà en la societat”.

El professor de la UPM va manifestar el seu convencime­nt que allò veritablem­ent útil és “proporcion­ar als joves una base sòlida que els permeti tenir un recorregut molt llarg, en què és molt possible que fins i tot hagin de canviar de sector diferents vegades”. En aquest punt, Atienza es va afegir a la idea expressada per Cuartielle­s sobre la necessitat de “fer una universita­t per a tothom que no deixi ningú de costat”.

Camuñas, per la seva part, va dir que, malgrat el protagonis­me de la formació tecnològic­a, altres coneixemen­ts també seran necessaris en el futur. La responsabl­e del Hub d’Acciona es va preguntar: “Qui ens hauria dit que per fer un assistent de veu necessitar­íem un lingüista?”. Els sectors econòmics canviaran i ens hi haurem d’anar adaptant”.

Cuartielle­s va considerar que “les innovacion­s actuals són un reflex de les del passat”. Així, la primera iniciativa al voltant d’un cotxe autònom és del 1939. Aquest expert al·ludeix al concepte d’utilitat perquè un nou desenvolup­ament es consolidi i en la necessitat de “passar per una fase de marca blanca”. D’aquesta manera, es democratit­za el seu accés, comença a interactua­r i hi ha avenços.

Un aspecte que el cofundador d’Arduino va assegurar que tenia clar és la importànci­a de la manufactur­a predictiva en el context d’un món sostenible. Cuartielle­s va afirmar que en aquest futur “no hi haurà més maons dels que es necessiten per construir una casa”.

Lafuente, en canvi, va posar l’accent en “la importànci­a que tindrà l’economia circular”. Sobre el paper de la universita­t, el subdirecto­r general va destacar que “ja no només servirà per als joves de fins a 24 anys, continuem formant-nos tota la vida”. És un element més de l’absència de certeses que marca la vida de la generació Z i, en general, del futur. En aquest punt, el dirigent va fer referència a la rellevànci­a que adquirirà “la salut mental i la necessitat que el suport psicològic arribi a totes les capes de la societat”.

L’energia o, més ben dit, la solució als problemes energètics que avui ens atemoreixe­n va crear unanimitat. La innovació posarà remei a la crisi energètica en el futur. Més enllà de l’energia solar o de l’eòlica, Atienza i Camuñas van fer referència a l’hidrogen com una peça fonamental del proveïment energètic en el futur. La directiva d’Acciona va lamentar que l’actual preocupaci­ó per aquesta qüestió no és tant per la conscienci­ació sobre la transforma­ció energètica, sinó per l’elevat cost de la factura. “És una pena haver perdut tant temps”, va dir.

“La bateria sòlida serà la gran revolució aquest any”, va assegurar Cuartielle­s, i Lafuente va fer referència al lideratge internacio­nal d’Espanya “en energies renovables”. Per continuar avançant en aquesta direcció, el dirigent de l’Injuve va recordar la importànci­a de les aliances entre el sector públic i el sector privat, “tal com es recull en un dels Objectius de Desenvolup­ament Sostenible de l’ONU.

Un altre punt de coincidènc­ia en el debat va girar al voltant de les prioritats dels membres que formen la generació Z, que prenen distància respecte a certes possession­s materials i prioritzen disposar de temps lliure i d’obtenir recompense­s en línia amb els seus propòsits. David Cuartielle­s va assegurar que s’imagina un 2050 “menys estressant” i Lafuente va reivindica­r els valors de l’ètica.

El model formatiu serà determinan­t per construir el futur

“Treballant en innovació, la nostra responsabi­litat és ajudar a construir i facilitar el que vindrà en el futur”

“Espero que els joves no tinguin dificultat­s per emancipar-se ni per tenir un habitatge i una feina dignes”

La digitalitz­ació marcarà el món laboral de les pròximes dècades

 ?? ??
 ?? LBonoA GUTIÉRREZ ??
LBonoA GUTIÉRREZ
 ?? ?? $ %i&
u !tielles Co#!nd dor d’"rd!ino i  ro# ssor d  l  Univ rsit t d    lm$ %&! ci ' $ %i& ' (ue te s! dir ctor g n - r l d  l’*nstit!t d  l  +ov nt!t %*n-!v '
$ %i& u !tielles Co#!nd dor d’"rd!ino i ro# ssor d l Univ rsit t d lm$ %&! ci ' $ %i& ' (ue te s! dir ctor g n - r l d l’*nstit!t d l +ov nt!t %*n-!v '
 ?? ?? José Miguel Atie
Dir ctor d  l’Escol  d’Enginy ri  d  C mins, C n ls i Ports d  l  Univ rsit t Polit cnic  d    drid !"e   "u# s   s ons  l  d l Digit l !  d’"ccion
José Miguel Atie Dir ctor d l’Escol d’Enginy ri d C mins, C n ls i Ports d l Univ rsit t Polit cnic d drid !"e "u# s s ons l d l Digit l ! d’"ccion
 ?? ?? “Espero que en el futur visquem en un món més sostenible, on estiguem en sintonia amb la naturalesa”
“Espero que en el futur visquem en un món més sostenible, on estiguem en sintonia amb la naturalesa”
 ?? ?? “Els membres de la generació Z són molt independen­ts i trien els camins per on es volen desenvolup­ar”
“Els membres de la generació Z són molt independen­ts i trien els camins per on es volen desenvolup­ar”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain