La Vanguardia (Català-1ª edició)

S’apaga el far Enzensberg­er

El gran intel·lectual alemany del segle XX deixa una vasta obra de tall crític

- María-Paz López Barrin. Correspons­al

L’escriptor i assagista alemany Hans Magnus Enzensberg­er, un dels grans intel·lectuals europeus del segle XX, va morir dijous a Munic als 93 anys, segons van anunciar ahir les editorials Suhrkamp i Hanser per encàrrec dels seus familiars. Enzensberg­er va marcar, amb la seva obra i pensament durant dècades, el debat a la República Federal de la postguerra. Deixa el llegat d’una obra extensa i enormement variada, que inclou la poesia, la crítica literària, l’assaig polític, el reportatge periodísti­c, la novel·la, el guió teatral i radiofònic, la literatura infantil i la traducció.

Durant la seva llarga i prolífica trajectòri­a vital va analitzar amb ironia i lucidesa les diverses transforma­cions de l’Europa del segle XX per les quals va transitar. Hans Magnus Enzensberg­er va néixer a la localitat bavaresa de Kaufbeuren el 1929, abans que Hitler arribés al poder, i tenia 15 anys quan va finalitzar la Segona Guerra Mundial. Fill d’una mestra i un tècnic en telecomuni­cacions, va créixer a Nuremberg amb tres germans petits, també nens, i els darrers dies de la contesa va ser reclutat pels nazis per a la milícia d’adolescent­s i persones grans.

Després de la guerra, va treballar com a traductor i cambrer abans d’anar a la universita­t. Va estudiar Germanísti­ca, Literatura i Filosofia a les universita­ts d’Erlangen, Friburg i Hamburg, i es va doctorar a La Sorbona de París el 1955, amb una tesi sobre

El poeta, assagista i traductor va morir a Munic als 93 anys després d’una vida d’anàlisi política i social

l’escriptor romàntic alemany Clemens Brentano. Després de treballar a la ràdio i com a professor, va començar a escriure poesia a finals dels anys cinquanta.

El 1957 es va estrenar amb el poemari Defensa de los lobos, i ja no va parar de provar tots els gèneres imaginable­s, a més de traduir i editar. Va fundar la revista literària Kursbuch, fòrum d’autors d’esquerres. Entre el 1965 i el 1975 va ser membre del Grup 47, col·lectiu informal d’autors que volien revitalitz­ar la literatura alemanya de la postguerra, en què també hi havia coetanis fonamental­s com Heinrich Böll, Günter Grass i Ingeborg Bachmann.

En una entrevista amb La

Vanguardia el 2016 al pis de Munic que feia servir com a lloc de treball, quan aquesta correspons­al li va preguntar com portava ser considerat un dels grans intel·lectuals del segle XX, va respondre rient: “Això és només perquè encara no m’he mort, ha, ha. Jo no faig descripcio­ns; els altres són lliures de fer-les, a mi m’és igual. També m’han anomenat ideòleg en cap, criptocomu­nista, renegat... No és un assumpte greu. Vaig ser marxista de formació, en el sentit que el vaig estudiar”.

En efecte, els seus començamen­ts van ser clarament d’esquerres. Els seus poemes i no

vel·les componen una crítica virulenta a la burgesia alemanya i a l’imperialis­me dels Estats Units. El 1968, sent professor convidat a la Universita­t Wesleyan (Estats Units), va abandonar el càrrec com a protesta per la política exterior de Washington i, de manera demostrati­va, va anar a viure a Cuba un any. A èpoques va residir a Noruega, Itàlia i els Estats Units, a part d’Alemanya, a Berlín als inicis i ja després a Munic.

Amb el temps, Enzensberg­er va anar girant cap al centre i va evoluciona­r cap a un trist desencant davant les utopies que abans l’havien captivat, com s’aprecia al seu llibre de poemes

Mausoleo. 37 baladas de la historia del progreso (1994).

A Alemanya va rebre, entre d’altres, els premis Georg Büchner i Heinrich Böll, i el 2002 va ser guardonat amb el Príncep d’Astúries de Comunicaci­ó i Humanitats. Entre les desenes d’obres sortides de la seva ploma figuren: Política y delito; Poesías para los que no leen poesías; El curt estiu de l’anarquia, biografia novel·lada de l’espanyol Buenaventu­ra Durruti; Migajas políticas, i ¡Europa, Europa!.

A més, es recorda d’Enzensberg­er la seva tasca editorial com a iniciador el 1985 juntament amb l’artista de llibres Franz Greno la ja desaparegu­da i llegendàri­a col·lecció germànica

L’altra biblioteca, que va publicar amb cura clàssics oblidats i primeres edicions d’autors d’altres cultures. Són llibres avui cobejats pels bibliòfils.

El 2004 va publicar una autobiogra­fia dels anys seixanta i setanta, Tumult. No el va abandonar mai la ironia. “Avui a Alemanya hi ha innombrabl­es beques, premis i festivals de literatura; probableme­nt hi ha més premis que bons escriptors. El lliure mercat es permet així una mica de cultura; també el capitalism­e necessita decoració”, va dir a l’esmentada entrevista amb La Vanguardia.

La seva mort dol a Alemanya. En una carta de condolence­s, el president federal, Frank-Walter Steinmeier, va escriure que l’autor “no va dubtar mai a fer preguntes aparentmen­t simples. Originalit­at inesgotabl­e, idees sorprenent­s, amor per l’enginy i ironia van ser la signatura inconfusib­le de les seves obres”.

Enzensberg­er deixa dues filles: Tanaquil, nascuda el 1957 del seu primer matrimoni amb la noruega Dagrun Kristensen, i Theresia, fruit el 1986 del seu tercer matrimoni amb la periodista Katharina Bonitz. Enzensberg­er també va estar casat amb la russa Maria Makàrova a finals dels anys seixanta.

 ?? ??
 ?? NICOLAS ARMER / DPA ??
NICOLAS ARMER / DPA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain